ERDON Helyi hírek

2010.10.17. 14:47

Huszonöt éve a színpadon

<p>Nagyvárad - Szombat délután egykori és jelenlegi kollegáinak körében ünnepelte pályakezdésének 25. évfordulóját Meleg Attila előadóművész, a Matyi Műhely bábszínház és a Tempó klub alapítója.</p>

Az általa alapított MM Kulturális Egyesület várbeli székhelyén ünnepelte pályakezdésének 25. évfordulóját Meleg Attila előadóművész. Mint ahogyan az ebből az alkalomból megjelent Színház és műhely 1985-2010 című kiadványban olvasható vallomásában az ünnepelt megfogalmazta, 1983-ban döntött úgy, hogy humán beállítottságú énjét a műkedvelő színjátszás, a diákszínpad, a népművészeti iskola, a bábszínház és a színház felé fordítja. Ekkor kereste fel őt ugyanis Szele Vera és Kovács György, a bábszínház rendezője, illetve vezető színésze azzal, hogy szükség lenne rá a társulatnál, előbb közönségszervezőként, majd bábosként. Negyed évszázaddal ezelőtt, 1985 őszén nyert felvételt az Állami Bábszínház művészei közé, s indult az alkotói pályája. Olyan társak, barátok volt a mesterei, mint például Kovács György, Seres Lajos, Karalyos Sándor, Simonfi Amál, Halassi Bea, Szabó Lajos, Wagner Márta vagy Dankó János. Ugyanakkor állandó segítőkre lelt Váradon Halassi Gyula, Gábor József, Szele Vera, Meleg Vilmos és Belényi Ferenc, Bukarestben pedig Simion tanár úr és Peppino rendező személyében.
 
Múltidéző anekdotázás
 
1993-tól a Matyi Műhely magánbábszínházban és a Tempó klubban tevékenykedett tovább. Folyamatosan képezte magát és társait, fesztiválokat, fellépéseket és falunapokat szervezett. Több mint 5 ezer előadásban szerepelt, Erdélyben, a Partiumban, Kelet Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Svédországban. Megtanulta azt, hogy nem az a nagy dolog, ha meghívják az embert valahová, hanem ha visszavárják is.
A szombat délutáni vacsorával egybekötött múltidézésen Meleg Attila számos egykori és jelenlegi kollegája jelen volt, akik közül többen: Dankó János, Stéfán Bodor Mária, Szabó Lajos, Kilin Ildikó, Seres Lajos, Meleg Hortenzia, Meleg Vilmos és Hajek Péter egy-egy rövid műsorszámmal vagy anekdota elmesélésével köszöntötte őt. Amint az várható volt, az összejövetel jó hangulatban telt.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!