ERDON Helyi hírek

2010.10.07. 15:56

Csak saját fogyasztásra gyűjthető

<p>Szatmár megye - A természetben csak néhány kiló gombát, vagy termést szabad gyűjteni, csakis saját fogyasztásra, amit mindenki saját felelősségére tehet.</p>

Az őszi időszakban még lehet találni gombákat erdőn, mezőn, legelőn. Olyan értékes fajtákat szedhetünk, mint a csiperke, tinóru, őzláb, szegfűgomba, rókagomba, pereszke. Ilyenkor már gyűjthető a csipkebogyó, galagonya, kökény termése is, amelyek nemcsak fontos C-vitamin források, de gyógyteájuk számos betegség esetén javallott. Romániában a 410 /2008-as törvény szabályozza a vadon termő növények, gyümölcsök, gombák gyűjtését, mondta el lapunknak Fetscher Péter, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakembere. Eszerint magánszemélyek csak saját fogyasztásra gyűjthetik ezeket korlátozott mennyiségben. Ezt mindenki saját felelősségére teszi, ugyanis Szatmár megyében sehol sem lehet hivatalosan bevizsgáltatni a gombákat. Az egyetlen engedéllyel rendelkező gombaárus a Szamos piacon árulja a természetben gyűjtött csemegét.

Megtilthatják

Az erdő kezelőjének, legyen az állami, vagy magán erdőkerület, jogában áll megtiltani, hogy bárki bármit is gyűjtsön az illető területen. Ezen természeti javak csak engedéllyel árusíthatóak. A gombák árusításához szükség van a Román Tudományos Akadémia jóváhagyására, a környezetvédelmi ügynökség, a közegészségügyi, az állat egészségügyi igazgatóság, és a piacfelügyelet engedélyére. A törvénykezés 35 olyan természetben termett gombafajt sorol fel, amelyek Romániában gyűjthetőek, illetve árusíthatóak. Természetvédelmi területeken a törvénykezés szigorúbb, csak bizonyos kijelölt természeti javak gyűjthetőek csakis engedéllyel, és a terület kezelőjének jóváhagyásával.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!