ERDON Helyi hírek

2010.10.06. 16:07

A talajokat minősítik

<p>Szatmár megye - Szatmár megyében kevés gazdálkodó igényli a föld minőségi vizsgálatát, amelyet a Földtani és Agrokémiai Hivatalban végeznek el.</p>

Szatmár megyében nem létezik olyan szerv, amely minden olyan vizsgálatot el tudna végezni, amely a termékek biominősítéséhez szükséges, tájékoztatott Ioan Codrean, a Szatmárnémeti Földtani és Agrokémiai Hivatal igazgatója a prefektusi hivatalban tartott előadásán, ahol bemutatta az általa igazgatott hivatal tevékenységét. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium alárendeltségébe tartozó hivatal fő tevékenysége a községi tulajdonban levő földek minőségének vizsgálata, amelyre állami támogatást kapnak az illető községek. Megvizsgálják a talaj szerves anyag (humusz), nitrogén-, foszfor-, és káliumtartalmát, szennyezettségét, osztályozzák a talaj minőségét. A szakember állítása szerint ezeket a vizsgálatokat időszakonként el kell végezni, hogy a talaj megőrizze termőképességét, és hogy megállapítsák, milyen összetételű trágyára van szüksége az illető termőföldnek, és azt milyen mennyiségben és gyakorisággal lehet alkalmazni, a túl nagy mennyiségben alkalmazott műtrágya ugyanis minőségi romláshoz vezet. Mezőgazdasági társulások és földtulajdonosok is kérhetik a talaj minőségi vizsgálatát díjszabás ellenében a Földtani és Agrokémiai Hivatal laboratóriumában.

Felhasználják az üledéket

Az Európai Unió kötelezi a szennyvíztisztító telepeket az ülepítés során keletkezett iszap felhasználására. Az idén ezen iszapok minőségét is megvizsgálták. Az avasfelsőfalui ülepítőben keletkezett 22 t iszap megfelelő minőségű ahhoz, hogy a sárközi mezőgazdasági kutatóállomáson a talaj feljavítására használják fel. Békéssy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatójának tájékoztatása szerint a szatmárnémeti szennyvíztelepen keletkezett iszapot a régi városi szeméttelep befedésére szeretnék felhasználni, előtte azonban meg kell tisztítani a káros anyagoktól.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!