ERDON Helyi hírek

2010.09.22. 11:24

Olimpia nem, tagság inkább

<p>Nagyvárad - Romániának van esélye tagot delegálni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba (NOB), de egy hazai olimpia megrendezése csak távolabbi célkitűzés lehet, jelezte keddi nagyváradi látogatása során Jacques Rogge a NOB elnöke.</p>

Kedden délután a Nagyváradi Állami Egyetem dísztermében vette át a díszdoktori oklevelet Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizotság (NOB) elnöke, aki felavatta az egyetem olimpiai kutatóközpontját is. A hivatalos programhoz viszonyítva egy órás késéssel megkezdődött ceremónián Cornel Antal a váradi felsőoktatási intézmény rektora köszöntötte a magasrangú vendéget és az őt elkísérő delegációt, többek között  Doina Melinte ífjúsági- és sportügyi államtitkárt, Marius Vizert, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnökét, Szergej Szolovejcsiket az Európai Cselgáncsszövetség elnökét és Octavian Morariut a Román Olimpiai Bizottság elnökét. A rektor beszédében kiemelte, hogy az egyetem szenátusa egyhangúlag megszavazta azt, hogy Jacques Rogge megkapja a díszdoktori címet. Majd Octavian Bâc, az egyetem testnevelési karának dékánja olvasta fel a laudációt. Jacques Rogge „1942-ben született a régi és szép Gent városában, melynek híres egyetemén, 1967-ben lett sebészorvos  - kezdte népmesei felütésű laudációját Octavian Bâc. Amikor nem a méltatott személy címeit, tisztségeit sorolta fel, a laudáció ugyanebben a hangnemben folytatódott. Például: „Roggné asszony, köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat, hogy a férje mellett legyen a huszonegyedik díszdoktori cím odaítélésének "nehéz pillanatában", mely igen magas szám ahhoz, hogy enyhítse valamelyest az esemény keltette megilletődését.”De a megilletődés valamelyes enyhítésére neki magának lett volna szüksége, hiszen olyannira izgult, hogy már-már remegő hangon olvasta fel a laudációt. Hogy Bâc sikertelen szereplése teljes legyen, beszédének kellős közepén megszólalt a mobiltelefonja. Legalább egy kínos perc telt el, míg kihalászta zsebéből és elhallgattatta a zajongó telefont.
 
 
Olimpiai eszme
 
Az elhangzottak után Jacques Rogge átvette a díszdoktori oklevelet Cornel Antal rektortól, majd ő szólt a nagyterem közönségéhez. Beszédének elején emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot egy egyetemen, a párizsi Sorbonne-on hozta létre Pierre de Coubertin báró, és az olimpiai eszme a kezdetektől fogva azt a célt szolgálta, hogy a sport által tanítsa meg a világ fiataljait olyan alapvető értékekre, melyek egy jobb közösségi élet kialakításához segítik hozzá őket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság célkitűzése jelenleg nem csupán a sport fejlesztése, hanem az is, hogy példát mutasson arra, hogy a sporton keresztül tiszteljük magunkat és másokat, és hogy megmutassa a béke és a barátság fontosságát. „A sportterem olyan mint egy osztályterem, ahol megtanuljuk a szolidaritást a barátságot és a tiszteletet” - fogalmazott Rogge, hangsúlyozva a továbiakban azt, hogy a sport kiemelkedő fontosságú tényező a mai fiatalok egészséges életmódja és jó közérzetének megőrzése tekintetében, mégis azt tapsztaljuk, hogy a sport és általában a testmozgás visszaszorulóban van. Ennek egyik legfőbb oka a képernyőfüggőség (tévé, video számítógép), ami inaktivitáshoz és elhízáshoz vezet. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres testmozgás és a sport. Ebben az összefüggésben Rogge kiemelte azt, hogy az egyetemek testnevelés tanszékei gerincét képezik a hazai sportélet  fejlesztésének. A NOB elnöke beszéde végén aláhúzta: „A mi reményünk az, hogy ha a fiatalok megtanulják a sportpályán azt, hogy tiszteljék egymást, akkor ezt az érzést a mindennapi életbe is át tudják ültetni. Ez a fő eszméje a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új projektjének, az Ifjúsági Olimpiai Játékoknak is. Meggyőződésem, hogy az olimpiai mozgalom sokkal többet nyújt ma a fiataloknak, mint bármikor máskor az idők folyamán.”
 
A beszédek után Iacob Hanţiu az egyetem prorektora adott át kiválósági oklevelet Octavian Morariunak a Román Olimpiai Bizottság (ROB) elnökének, ezzel ismerve el a hazai sportéletben kifejtett tevékenységét, míg Morariu a ROB részéről egy kupát adott át Hanţiunak elismerésképpen. Ezt követően a meghívottak átvonultak az egyetemi könyvtár épületébe, ahol felavatták az Olimpiai Kutatások és Tanulmányok Területi Központját. A rektor itt elmondta, hogy Rogge nagyváradi jelenléte arra fogja ösztönözni az egyetemet, hogy továbbfejlessze a most felavatott központot. Rogge a maga során ígéretet tett arra, hogy a lausannei olimpiai kutatási központ segíteni fogja a váradi létesítményt.
 
Majd egyszer...
 
Jacques Rogge váradi látogatását a sajtótájékoztató zárta, melyen a NOB elnöke elmondta, hogy kétnapos programja során a mai napon találkozik Traian Băsescu államfővel, akivel az EU sportéletének fejlesztéséről folytat megbeszélést, és meglátogatja az új Olimpiai Központot is. Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor rendezhet Románia olimpiát, Jacques Rogge kijelentette, hogy erre nem tud pontos választ adni, mert nem ismeri az itteni infrastukturális állapotokat, viszont jelezte azt, hogy a 2013-ban Brassóban megrendezésre kerülő Európai Fiatalok Olimpiai Fesztiválja fontos lépés ebben az irányban. Az újságírók arra is kiváncsiak voltak, hogy lesz-e román tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Rogge bíztatóan udvarias válaszában elmondta, hogy a NOB komolyan fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy Románia képviseltesse magát a testületben, amire feljogosítja az ország komoly olimpiai múltja is, viszont, sok jelentkező van, aki tagja szeretne lenni a NOB-nak, és a testület meg kell találja az egyensúlyt a kontinensek NOB-képviseletének tekintetében. Mindezek ellenére Romániának reális esélye van arra, hogy tagot delegáljon az olimpiai bizottságba, tette hozzá végül. A NOB elnökének nagyváradi látogatása protokolláris pezsgőzéssel zárult, majd a delegáció elindult Bukarestbe.
 
Pap István
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!