ERDON Helyi hírek

2010.09.08. 12:09

Nagyváradi költő a kultúra fővárosában

<p>Bihar megye - Szeptember 4-én került sor a nagyváradi, Érsemjénben szolgáló Borsi Imre Lóránt papköltő legújabb, Isten tervez, ember végez című verseskötetének bemutatójára Pécsen.</p>

Idén az Európa kulturális fővárosacímet viseliPécs, ezért is kapott nagyobb hangsúlyt a helyi Római Katolikus Egyházmegyei Hivatal által megszervezett könyvbemutató, melynek keretében Borsi Imre Lóránt költő legújabb verseskötetét ismerhette meg a szép számmal összegyűlt publikum. (A nagyváradi, jelenleg érsemjéni plébános kötetét augusztus közepén mutatták be az érmelléki községben – szerk.megj.) Az eseménynek a pécsi Bazilika közvetlen szomszédságában álló, Dómmúzeum adott helyet, ahol Közép-Európa legnagyobb kőtára is látható.A könyvbemutató elején Máyer Mihálypécsi megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket. Ismerősként beszélt a szerző „Lóriról”, akit mint egykori Pécsen végzett teológust, immár nem csak mint oltártestvérét, hanem, mint költőt is üdvözölt a Szent István alapította városban.
 
Költők, városok
 
A versek által történő elmélkedés, szemlélődés, gondolkodás segítsen bennünket az örök célok világos felismerésében. Építsük közösen Isten országát, mindenki a neki adományozott lelki adományokkal jól sáfárkodva. Isten tegye teljessé azt a jót, amit megkezdett bennünk” – zárta köszöntőjét a püspök. A kötetet Markovics Mihály kritikus méltatta. A költő és Pécs, illetve Nagyvárad és Pécs kapcsán a 15. századi nagy humanista költőt Janus Pannonius pécsi püspököt említette, akinek egyik leghíresebb műve a Búcsú Váradtól. „E mű ihlethette Borsi Imre Lórántot is, amikor megírta a Búcsú Pécstől című versét. Mindkét költő, ugyanazt az utat tette meg, csak míg az egyik Váradról Pécsre, addig a másik, teológiai tanulmányai befejezése után, Pécsről Váradra. Kíváncsian várjuk Lóránt újabb köteteit, azt kívánva, hogy nemcsak maga, hanem költészete is –akárcsak Janus Panonniusé – nagy utat járjon be” – mondta a méltató.
 
Az ipafai fapipa
 
A bemutatót a kiválasztott versek szavalása tette színesebbé. A bemutató végén a jelenlévők megvásárolhatták a kötetet, melyet a szerző a helyszínen dedikált is. Mindezek után a távolabbról érkezett vendégek a pécsi püspök vendégszeretetét élvezhették a püspöki palotában. Az asztal mellől felállva végül egy közös séta következett a palotában, ahol sok több millió forintra biztosított műkincs mellett, talán a legérdekesebb a nyelvtörőből ismerős ipafai pap fapipája volt, amely nem legenda, hanem teljes valóságában a pécsi püspökségen őrzik egy nagyobb pipagyűjtemény részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!