ERDON Helyi hírek

2010.09.28. 18:08

Madárles a Gutinban

<p>Vasárnap első alkalommal tanulmányozták a magashegyi zóna madárvilágát a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztályának tagjai. Fazekas Lóránd, az egyesület elnöke számolt be lapunknak élményeikről.</p>

48 diák és felnőtt indult útnak a Máramaros megyei Forrásliget (Izvora) felé. Innen indult a gyalogtúra az 1307 m magas Rozsályra a Gutin hegységben. Bükk és fenyő alkotta vegyes erdőben vezetett az útjuk, majd fenyőerdőn keresztül haladtak felfelé a havasi rétre. A borult idő nem a legkedvezőbb a madármegfigyelésre, mégis több magashegyi fajt sikerült megfigyelniük távcsöveikkel, vagy akár szabad szemmel. Az erdőben fenyőcinke, fenyőszajkó, házi rozsdafarkú keresgélt, de sikerült megpillantani az ökörszemet és legkisebb madarunkat, a sárgafejű királykát is. A borult időben ott virítottak az erdő alján a légyölő galócák, a rétoldalban keresztes viperát is sikerült megfigyelniük. Az erdőt elhagyva a havasi rétre érkeztek, nehezen haladtak az erős szélfújásban. A magasban a varjúnál jóval nagyobb termetű fekete holló küzdött a széllel. Végül a Rozsály tetőre érkeztek, amely Petőfit is megihlette Koltón a Szeptember végén írása közben. A jól megérdemelt uzsonna elfogyasztása után indultak visszafelé Forrásliget irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!