ERDON Helyi hírek

2010.09.16. 15:12

Könyvadomány érkezett Csíkszeredába Jász-Nagykun-Szolnok megyéből

<p>Összesen 2727 kötetet hozott magával a Jász-Nagykun-Szolnok megyei küldöttség szeptember 16-án Csíkszeredába, hogy átadja azokat Hargita Megye Tanácsának, amely az Összetartozunk című szórványprogramja keretében eljuttatja a Beszterce-Naszód és Temes megyei, illetve aranyosszéki magyar közösségeknek.</p>

A csíkszeredai megyeházán tartott ünnepélyes átadáson Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és méltatta az adományozást.

 
„A székelyföldi, szórványbeli és anyaországi magyarok egy családot alkotnak. Közös a múltunk, és a jövőnk is közös kell legyen” – jelentette ki Borboly Csaba, jó döntésnek nevezve Hargita Megye Tanácsa munkacsoportjának azt a döntését, hogy a szórványbeli testvérmegyékkel való kapcsolatot hárompillérűvé tegyék, azaz bevonják az Összetartozunk programba a magyarországi testvérmegyéket is.
 
Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szerint a szórványprogram találkozói nem pusztán protokolljellegűek, hanem tartalmuk is van, erre példa ez a könyvadomány, de korábban már két alkalommal végzett lakossági szűrővizsgálatot egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei orvoscsoport Hargita megyében, és kulturális programokon vettek részt jászsági tánccsoportok.
 
A köteteket szeptember elején kezdte gyűjteni a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet a megyei közgyűlés által működtetett iskolák tanulóitól, akik részéről óriási lelkesedés volt tapasztalható – sokan üzenetet, névjegyet helyeztek el a könyvekben, mesélte Bertalanné Kovács Piroska, a könyvtár igazgatója. Az adományban elsősorban gyerekkönyvek és tankönyvcsaládok szerepelnek, és annyi gyűlt össze, hogy muszáj volt válogatniuk, mi az, ami leginkább hasznos a romániai szórványközösségek gyerekei számára. Bertalanné Kovács Piroska szeretné, ha a romániai és a magyarországi könyvtárakba kölcsönösen eljutnának a magyar értékek.
 
Székely Emese a Beszterce-Naszód megyei Bethlen Egyesület képviseletében szólalt fel. Köszönetet mondott a magyarországi küldöttségnek, és kifejtette, hogy bár a könyv mindig hasznos, most különösen az, hiszen a szórványban sok magyar gyerek már nem beszéli jól az anyanyelvét. Az adomány főleg most jön jól, az iskola- és osztályösszevonások idején, mert azok hátrányosan érintik a szórványközösségeket. Ezért a megmaradt „végvárakat” kell erősíteni, ehhez pedig nagy segítség a magyar könyv, hangsúlyozta Székely Emese.
 
Zonda Erika igazgató, Hargita Megye Tanácsa szórványmunkacsoportjának vezetője ismertette az Összetartozunk programot, rámutatva a kezdeményezés egyik okára: Temes és Beszterce-Naszód megyében 1992 és 2002 között drasztikusan csökkent a magyarság lélekszáma. Az igazgató újabb mérföldkőnek nevezte a Jász-Nagykun-Szolnok megyével való együttműködést, mert így már a második magyarországi testvérmegyét vonták be a szórványprogramba, Hajdú-Bihar után.
 
Az eseményen Fejér Andor adományozó oklevelet adott át Borboly Csabának, majd aláírták az adomány adásvételi jegyzőkönyvét.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!