ERDON Helyi hírek

2010.09.17. 17:32

A szakszervezetek összefogását sürgetik

<p>Számadást végzett az Országos Tanügyi Szakszervezet Szatmár megyei szervezete, a hatékonyabb érdekvédelem megvalósulását az egységes fellépésben és a tagok szakmai képzésében látják.</p>

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az Országos Tanügyi Szakszervezet Szatmár megyei szervezete kielemezte az év első felében szervezett tiltakozó akciók sikerét. Tény, hogy a júniusi általános munkabeszüntetésen résztvevő pedagógusok számát, és a sztrájk időtartamát tekintve megyénk az élen szerepelt, hangsúlyozta Ioan Drăgan szakszervezeti elnök, aki a sztrájk kudarcának egyik okát abban látja, hogy a tanügyminiszter minden eszközt felhasznált a pedagógusok félrevezetésére, megfélemlítésére. Ezek miatt peres úton kérnek orvoslást. Egy másik probléma, hogy a tanügyi szakszervezetek nem voltak képesek álláspontjaikat közelíteni, és egységesen fellépni. Ezt megelőzendő nemrég szövetséget kötött az Országos Tanügyi Szakszervezet a Spiru Haret érdekvédelmi szervezettel, amelyhez reményeik szerint a többi oktatási szakszervezet is társul majd.
 
Szociális védelem
Ioan Drăgan bemutatta a szervezet szociális tevékenységét, elmondása szerint a tagsági díjból befolyt összeg 60-70%-át ilyen célokra fordítják. Nagy segítséget jelent a szakszervezeti tagok számára, hogy 6%-os kamattal vehetnek fel kölcsönt (CAR). Amint a lezajlott tiltakozó akciók tapasztalatából kiderült, egyre nagyobb szükség van a szakszervezeti tagok, és főleg a vezetők képzésére a szervezeti működés és az érdekvédelem területén. A kolozsvári székhelyű Észak-Nyugati Partnerség Egyesület ilyen irányú tanfolyamokat szervez szakszervezeti vezetők, vagy tagok számára. A képzés költségének 75%-át megtéríti a szervezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!