ERDON Helyi hírek

2010.08.29. 18:16

Török emigránsokat fogtak el Peténél

<p>Szatmár megye — Augusztus 28–án, hajnali 1 óra körül a román határőrök a zöldhatáron át, magyar felségterület felé igyekvő csoportra lettek figyelmesek. Mint kiderült, öt török állampolgár akart illegálisan Nyugat-Európába jutni, ellenük eljárást indítottak a szatmári határrendészek.</p>

Augusztus 28–án hajnali 1 óra körül a román határőrök a zöldhatáron át, magyar felségterület felé igyekvő csoportra lettek figyelmesek. Mint kiderült, öt török állampolgár akart illegálisan Nyugat-Európába jutni, ellenük eljárást indítottak a szatmári határrendészek, ugyanakkor az emigránsok szállítóit is elfogták, ellenük embercsempészet vádjával indítottak eljárást a hatóságok. Az ellenőrző akciót magyar kollégáikkal bonyolították a romániai határrendészek. Ezzel egyidejüleg két Bukarestben bejegyzett gépkocsival akarta elhagyni az ország területét két román állampolgár. A 30, illetve 32 éves sofőrök ellenőrzése után kiderült, hogy az általuk vezetett gépkocsikban nevekkel felcímkézett csomagokat szállítanak. Mint kiderült, a csomagok török állampolgárok tulajdonai, ezeket Magyarország területén adták volna át a címzetteknek román szállítóik, akik a fuvart fejenként 500 euróért végezték. Rövid időn belül Magyarország területén öt török állampolgárságú személyt vettek őrizetbe. A 18 és 37 év közötti személyek menedékjogot kértek Romániában, s a Szatmár Megyei Határrendészet székhelyére szállították őket, ahol vizsgálják ügyüket. A vallomásokból kiderült, hogy a török állampolgárok Franciaországban vagy Németországban szerettek volna munkát vállalni, de nem lévén schengeni vízumuk, illegálisan akarták átlépni a román–magyar határt. A két román állampolgár ellen embercsempészet vádjával indult eljárás, a török állampolgárok ellen tiltott határátlépés a vád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!