ERDON Helyi hírek

2010.08.17. 10:21

Holland szakemberek segítenek

<p>Nagyvárad- Július 24. óta szünetel a villamosközlekedés a Nagyvásártér–vasútállomás–Olaszi park útvonalon. Kicserélik ugyanis a síneket a Cele Trei Crişuri utcai körforgalomnál, melyet egyúttal korszerűsítenek.</p>

A 7,7 millió lej értékű beruházás kivitelezői a Drumuri Bihor Rt. és a Rivara Cons cégek, és szeptember 15-ig kellene végezzenek a munkálatokkal. Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatója ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: már több mint 100 évvel ezelőtt is voltak villamossínek a Cele Trei Crişuri tér környékén, legutóbb az 1970-es években újították fel ezeket. A régi váradiak talán még emlékeznek rá, hogy akkoriban errefelé működött a buszpályaudvar is. A közeli Baross/Dacia- hidat ugyan 1994–95-ben korszerűsítették, azonban ennek ellenére a Nagyváradi Egyetem által készített tanulmány arra világított rá, hogy a zajszennyezés és a rezgésszám jóval meghaladta a megengedett szintet, a 76 decibeles határértéket túllépve számos esetben elérte a 90 decibelt is. A befektetés tehát közlekedésbiztonsági szempontból is elengedhetetlen volt, mint emlékezetes, az utóbbi hónapokban több villamos is kisiklott a váltók rossz műszaki állapota miatt.
A síncserével párhuzamosan július 24. óta megváltozott a közlekedési rend is a Cele Trei Crişuri utcában. A munkálatoknak a Traian parkból kivezető rész és a Strand sétány találkozásánál fogtak neki, melyet lezártak, az egyik kivezető pánttal együtt, és a hídon csupán egy-egy sávban lehet közlekedni, mindkét irányban. A második szakaszban az Averescu sugárút egyik kivezető részét zárják le félig, úgy, hogy ki lehessen jutni az Independenţei/Nagyvásár térre, amivel párhuzamosan elkészül a nagypiac felé vezető út is. A harmadik, végső szakaszban pedig a szigeteket alakítják ki, mely a közúti forgalmat nem befolyásolja, csak a villamosközlekedést. Ugyanakkor olyan speciális jelzőlámpákat is felszerelnek majd, melyek garantálják, hogy az ezentúl szinte átlósan elhelyezkedő korszerű síneken (melyeket télen automatikusan megtisztítanak a hótól) haladó villamosok biztonságosan tudjanak haladni. A hídon levő zebrát pedig „elköltöztetik” az átkelő másik végére, a Strand-sétányhoz.
 
Sínvályúba helyezik
 
Az augusztus első napjaiban végzett betonkiöntés mérési eredményei jóknak bizonyultak, melyek arra engednek következtetni, hogy az építőanyag megkötött. Előbbi miatt különben egy ideje a hídon csak egy-egy sávban, 5 km/órás sebességgel lehet haladni, és kizárólag csak a könnyű gépjárműveket engedik fel a létesítményre. A héten megérkeztek Nagyváradra az Edilon holland-német cég képviselői, akik a sínek összeállítását, illetve előkészítését felügyelik, segítik. Csuzi István arról tájékoztatta hírportálunkat: a németalföldi szakemberek első ízben vállaltak munkát Romániában és a tökéletességre törekednek. A síneket összehegesztik, lecsiszolják, rozsdamentességet és nagyobb tapadást biztosító anyaggal kezelik, majd a hét végéig behelyezik a sínvályúba és rögzítik a hídon. Az erre kijelölt határidő (augusztus 20.) egy kicsit kitolódik, de szeptember 15-ig mindenképpen végezni szeretnének a körforgalomnál zajló munkálatokkal.
Mint ismert, ezzel párhuzamosan a Nagyvásár téri, az Olaszi park és az Emanuel-templom melletti villamosváltókat is automatizálják. Az Olaszi-parknál minden bizonnyal éjszaka fog erre sor kerülni, hogy ne zavarja a tömegközlekedést, a Szakszervezetek Művelődési Házánál azonban kissé problematikusabb lesz a csere, valószínűleg szeptember 10-12-én végzik el, mely hétvégén szünetelni fog Váradon a villamosforgalom.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!