ERDON Helyi hírek

2010.08.06. 07:36

Az anyatej csodája, az élet csodája

<p>Nagyvárad - A nagyváradi La Liche Liga első alkalommal tartott interaktív előadást a Szoptatás Világhete alkalmából. Mintegy félszáz édesanya vett részt.</p>

Az elmúlt években néhány elkötelezett anyuka jóvoltából Nagyváradon is egyre többet lehet hallani a szoptatás fontosságáról és az egészséges baba nevelésének jelentős kérdéseiről. A rendszeres találkozók mellett első ízben szerveztek interaktív kerekasztal-megbeszélést a Szoptatás Világhete alkalmából is. A világ 120 országában tartanak hasonló rendezvényeket ezen a héten az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WABA egyesület támogatásával. Romániában a nagyváradi La Leche Liga tagjainak és szimpatizánsainak a szervezésében az Ady Endre Líceum dísztermében tartott szerdai megbeszélés volt az első ilyen jellegű kezdeményezés.

La Liche Liga

A megjelent mintegy félszáz édesanyát Kovács Katalin váradi csoportvezető köszöntötte és bemutatta a meghívottakat: dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász szakorvost, dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán allergiológust, Molnár Éva Kinga pszichológust és Bruncsák Annát, aki az első szoptatási tanácsadó Romániában. Mint kiderült a La Liche Liga (LLL) 1956-ban alakult néhány olyan amerikai édesanya kezdeményezésre, akik készek voltak tapasztalataikat másokkal is megosztani. Mára már elismert szaktekintélynek számít a szervezet és a világ számos országában jelen van. Régebben, amikor több generáció együttélése és a csecsemők szoptatása még általános volt, a kislányok úgy nőhettek fel, hogy mindig volt a családban egy szoptató anyuka, aki mintául szolgálhatott, így segített a fiatal kismamának a szoptatás megtanulásában és a felmerülő gondok megoldásában. Az anya szempontjából is fontos a szoptatás, tudhattuk meg dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász szakorvostól. Szopáskor szabadul fel a fájdalomcsillapító hatással is rendelkező oxitocin hormon, mely segíti a tejutak kiürülését. A szoptató anyukák hamarabb túljutnak a gyermekágyi vérzésen is. Dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán allergiológus hozzátette, hogy az anyatej olyan élő táplálék, melynek köszönhetően a csecsemő bizonyos fokú védettséget kap, többek között az allergiával szemben is.

A szoptatás előnyei

Molnár Éva Kinga pszichológus többek között arról szólt, hogy szoptatáskor egy erős kötelék alakul ki az anya és gyermeke között. A baba az anyában a megnyugvás, a biztonság forrását látja. Az anyatejjel táplált babák sokkal nyugodtabbak. Ezt Bruncsák Anna azzal egészítette ki, hogy nem csak kiegyensúlyozottabbak, hanem magasabb IQ-val is rendelkeznek. Az LLL által elismert szoptatási tanácsadó azokat az újdonságokat is ismertette, melyeket a tudomány bizonyított be a szoptatással kapcsolatosan, például: az anyatej őssejteket tartalmaz, emellett pedig valóságos csodafegyver a rákkal szemben. Nincs még egy olyan táplálék, amely megfelelő arányban tartalmazná a kisbaba immunrendszeréhez alkalmazkodó, az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen védőanyagokat. Az anyatej csökkenti az esélyét a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának, illetve a felnőttkori szív- és érrendszeri rendellenességek kockázatát. Védi a fogakat, a fogszuvasodás előfordulását.

Fotópályázat és kiállítás

A kerekasztal-megbeszélés során elhangzott, hogy a kismamák – önbizalom hiányában – túl hamar beletörődnek, hogy nem tudnak szoptatni. A baba világrajötte utáni első percek rendkívül fontos pillanatok: ekkor a baba ösztönösen keresni kezdi az anya emlőit. Ekkor termelődik az a sűrű, sárga színű folyadék, amit kolosztrumnak nevezünk és mely tulajdonképpen az első védőoltásnak tekinthető. A mell nem egy cumisüveg, mely kiürül: folyamatos táplálékot biztosít az újszülött számára. Minden csak a kitartáson és a szoptatási módszer elsajátításán múlik. Számos érdekes téma került még megvitatásra a kellemes hangulatban telt találkozón, melyre az érdeklődő anyukák gyermekeikkel együtt érkeztek. Az édesanyák rengeteg kérdést tettek fel a szakembereknek. A legkisebbek számára játszósarkot alakítottak ki a terem egyik szegletében, míg az elhangzottakat képekkel is illusztrálták. A fotópályázatra érkezett pályámunkákat is megtekinthették a jelenlévők. Szintén kivetített formában mutatták be Janko-Szép Noémi keramikus és Márton Katalin festőművész munkáinak fotóit is. A szervezőktől megtudtuk, hogy elégedettek a rendezvény sikerével, így minden bizonnyal jövőre is megszervezik.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!