ERDON Helyi hírek

2010.07.25. 18:57

Valaki elküldött és hazavár

<p>Nagyvárad - Vasárnap este, Szent Kristóf ünnepének hétvégéjén az elmúlt évekhez hasonlóan Mons. Fodor József vikárius megáldotta a Bazilika előtti téren és a Kanonok sori parkolóban összegyűlt gépjárműveket.</p>

A szentmisét az autósokért és az utazókért ajánlotta fel, hogy Szent Kristóf oltalma és közbenjárása kisérje őket. Szent Kristóf a harmadik évszázadban élt, vértanúságot szenvedett hitéért. Története legendás, ennek is betudhatóan a II. Vatikáni Zsinat mint emléknapot törölte a hivatalos egyházi naptárból. A szájhagyomány szerint a hatalmas termetű Kristófot kis korától fogva az a vágy fűtötte, hogy szolgálatait a leghatalmasabb Úrnak ajánlja fel. Először egy király szolgálatába állt, de mivel ez félt az ördögtől, elpártolt tőle, és a sátán szolgálatába szegődött. Csakhogy a gonosz a kereszt jelétől rettegett, így Kristóf őt is otthagyta. Mivel egy remete azt tanácsolta neki, hogy akkor szolgálja a legjobban az Urat, ha az embereknek segít, Kristóf úgy döntött: egy híd nélküli folyón fogja átvinni a rászorultakat. Erős testű, izmos férfi volt, mégis az egyik alkalommal, amikor éppen egy gyermeket vitt át a folyón, úgy érezte, annyira súlyos a terhe, hogy alig tud továbbmenni. Csaknem a víz alá merült, s minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra. Ott aztán a kisfiú elmagyarázta Kristófnak a keresztség misztériumát, és azt mondta: "Ami a válladat nyomta, több mint az egész világ. Én vagyok Krisztus, az emberiség megváltója, és azért vagyok ilyen nehéz, mert rajtam vannak a világ bűnei". Jézusnak az átvitele a túlsó partra volt a bizonyítéka annak, hogy az Isten is elfogadta azt, hogy Kristóf őt akarja szolgálni. A legendás alakban tehát a katolikusok azért tisztelik az autósok védőszentjét, mert úgy vitte át az embereket az egyik partról a másikra, ahogy a járművek is szállítják őket.
 
Szent Kristóf, a példakép
 
- Mindannyian utasok vagyok itt a Földön, utazásunk hosszabb-rövidebb ideig tart, ahogyan Isten jósága kiméri ezt. Ne felejtsük azonban el azt, hogy nem vagyunk potyautasok vagy bliccelők, akik bárkit becsapnak, jogtalanul, törvénytelenül és hibásan járnak el. Valaki elküldött minket és valaki hazavár. Isten elküldött bennünket és nekünk úgy kell az utazásunkat elvégeznünk, hogy amikor megérkezünk, annyi csomagunk legyen, hogy a Mindenható bevezessen az ő csarnokába. Fontos felkészülnünk erre az utazásra, hogy a jószándék vezéreljen minket az úton az évtizedek alatt. Becsülettel és tisztességgel helyt kell állnunk, Krisztus szeretetparancsa és törvényei, illetve azon közös emberi egyezmények kell az életünk alappillérjeit jelentsék, melyek biztosítják, hogy földi zarándokútunk boldog és szép legyen.
Az örök élet felé való utazásban segítenek Isten kegyelme és irgalma, valamint azok a szentek, akik jó testvérként mindig mellettünk állnak és közbenjárnak értünk. Ilyen példakép Szent Kristóf is, aki 1700-1800 év távlatából is segít mindannyiunknak, hogy lelkileg felülemelkedjünk és az erények sokasságát birtokoljuk, hangsúlyozta Mons. Fodor József általános helynök.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!