ERDON Helyi hírek

2010.07.21. 17:42

Tanásatás egyetemistákkal Bobáldon

<p>Szatmár megye - Kéthetes tanásatáson vesznek részt a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem régész-, illetve történelem szakos hallgatói a Nagykároly határában fekvő Bobáld Régészeti Rezervátumban.</p>

Dr. Molnár Zsolt egyetemi lektor, Hágó Nándor, a Nagykárolyi Városi Múzeum igazgatója, valamint Dr. Németi János elsőfokú tudományos kutató vezetésével múlt hétfőn, július 12-én egy kéthetes oktató jellegű ásatás vette kezdetét Bobáldon, amelyen a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemrégész-, illetve történelem szakos hallgatói vesznek részt.

Jó lehetőség az egyetemistáknak

Hágó Nándor múzeumigazgató elmondta, hogy az első, illetve másodéves egyetemista hallgatók minden nap kora reggeltől, legtöbbször késő délutánig ásnak. „A tanásatás egy jó lehetőség az egyetemisták számára, hogy megtanulják a szakma különböző gyakorlati fortélyait: hogyan kell egy parcellát kimérni, hogyan kell megrajzolni, sírt bontani, sírt rajzolni. Emellett különböző történelmi előadásokat is meghallgathattak. Dr. Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója a bronzkorról, Romát Sándor történész az Árpád-korról, illetve jómagam a neolitikumról tartottunk előadást” – nyilatkozta Hágó Nándor.

Több leletet is találtak

Az ásatások egy tízszer tíz négyzetméteres területen folynak, amely négy parcellára van osztva. „Már több, mint egy hete elkezdtük az ásatásokat, a leletek viszont értelemszerűen csak a napokban kerültek a felszínre. A múlt héten találtunk kerámia anyagokat, amelyek még az ottományi kultúra időszakának a végére keltezhetőek, emellett pedig különböző állatcsontok, égetett agyagok, valamint paticsfal maradványok (paticsfal: a földbe ásott oszlopok közét vesszővel befonják, majd a fonott falat agyaggal kívül-belül betapasztják – szerk. megj.) is a felszínre kerültek. Továbbá ezen a héten az egyik parcellában előkerült több sírfolt, ezeknek a feltárása jelenleg is folyamatban van” – tájékoztatott az igazgató. A felszíntől 1,30-1,50 méterre fekvő sírok Hágó Nándor elmondása szerint minden bizonnyal a XVI-XVIII. századból származnak.

Ifj. Deák Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!