ERDON Helyi hírek

2010.07.13. 11:54

Standok harca az egyetemen

<p>A Nagyváradi Egyetem vezetősége a hétfői szenátusi gyűlésen eldöntötte: a karok nem népszerűsíthetik magukat külön standoknál, így egy egységes információs pont létesült.</p>

Ma délelőtt, ottjártunkkor épp információs standokat állítottak fel a különböző karokra járó önkéntes egyetemisták az egyetem udvarán - ám alig félóra elteltével már csak egyetlen standot láttunk. Illetve továbbra is működött a nemzetközi tudományok (studii internaţionale) információs pontja, amelyet az egyetem területén kívül helyeztek el.
Raul Derecichei, a Student Pro alapítvány elnöke elmondta: az említett fakultás hallgatójaként van jelen, s ebben a minőségében szervezte meg a népszerűsítő standot is. Szükség van rá, mivel a nemzetközi tudományok kara a 2. kampusz V épületében található, útmutatás nélkül nehezen igazodnak el a jelentkezők.
Konkurecia
Az egyetemista azt is elmondta: nagy a konkurencia, a különböző karok a hallgatók számának függvényében kapják a pénztámogatást, ettől függ az óraszámok, katedrák száma is… Emiatt az egyetem vezetősége arra a következtetésre jutott, hogy a különálló standok konfliktushelyzetet teremtenek, illetve hátrányos helyzetbe hozzák azokat a karokat, amelyek nem létesítettek információs pontokat - ezért döntöttek ezek megszűntetéséről, s egy egységes stand létesítéséről. Azt is megtudtuk az egyetemistától: a saját információs pontjuk létesítéséhez engedélyt szereztek a polgármesteri hivataltól, s mivel azt az egyetem udvarán kívül, közterületen helyezték el, nem tudták őket elzavarni onnan. Mindenesetre még ottjártunkkor is meg-megjelentek különböző karok képviselői, s megpróbálták szedelőzködésre bírni a fiatalokat, eredménytelenül.
Amúgy egyelőre nem sokan iratkoztak fel a Nagyváradi Egyetemre: közgazdasági karra például 25-en, mesterfokozatra ketten, a nemzetközi tudományok karára pedig heten. Ennek részben az lehet az oka, hogy egyes líceumokban a végzős diákok még nem kapták kézhez az érettségi bizonyítványukat. Másrészt sokan Temesváron, Kolozsváron próbálnak szerencsét, s ha ott nem járnak sikerrel, akkor választják a Nagyváradi Egyetemet. Mint megtudtuk, itt rendszerint az utolsó napokban fogadják a legtöbb feliratkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!