ERDON Helyi hírek

2010.07.26. 10:12

Kitettek magukért a gencsiek

<p>Szatmár megye - Tegnap tizenegyedik alkalommal rendezték meg Gencsen a hagyományos aratófesztivált, amelyen idén kevesebben vettek részt, mint az elmúlt években, de jó hangulatból nem volt hiány.</p>

Az idén először a szervezők nem a falu halastavánál, hanem a kultúrházban tartották meg a fesztivált. Eredetileg szabadtéri rendezvényként tervezték a kultúrház udvarán, de a kedvezőtlen, esős időjárás miatt végül is a kultúrház épületébe szorultak a résztvevők, akik az idén jóval kevesebben voltak, mint az elmúlt években. Az egész napos rendezvénysorozat a hagyományoknak megfelelően délelőtt 11 órakor istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban, majd 13 órától ünnepi ebéddel folytatódott. 
 
Gazdag kulturális programok
 
Délután 14 órától egy széles skálájú, estig tartó zenés-táncos műsorösszeállítás vette kezdetét, amely estig folyamatosan zajlott. A gencsi fiatalok három korcsoportra osztva mutattak be szatmári, dunántúli, hagyományos magyar és modern táncokat. A 16-19 éves korosztály Esthajnalcsillag tánccsoportja után következett a középső, majd a kicsik tánccsoportjának színvonalas táncösszeállítása, akiket Veres Tímea, a gencsi művelődési ház vezetője tanított be. A délután folyamán színpadra lépett a Domahidai Néptánccsoport is, akiket Ménesi Beáta kísért el Gencsre. Magyarországról ellátogatott az Ópályi Horpácsik János Néptánc és Népművészeti Egyesület tánccsoportja is, akiket Lőrincz Zoltán tanított meg szakmai színvonalon táncolni. Nagy sikert aratott a színpadon a fél éve megalakult, nagykárolyi Fineline Együttes fellépése, akik magyar és angol nyelvű zenefeldolgozásokat adtak elő. A hat tagú zenakarban öt fiú és egy lány szerepelt, akik Gencsről, Nagykárolyból, Mezőfényről és Kaplonyból verbuválódtak össze. Népszerű dalfeldolgozásaikat a közönség hosszan tartó tapssal jutalmazta. Szűcs József, az együttes szakmai vezetője elmondta, hogy hamarosan saját számaival is a nagyközönség elé lép majd a fiatal gárda. Este 21 órai kezdettel hajnalig tartó bált tartottak a gencsiek, amelyen a magyarországi Sláger Duó együttes szolgáltatta a talpalávalót. Veres Tímea vasárnap elmondta, hogy az idei aratófesztivált teljes mértékben a Gencsen működő mezőgazdasági cégek és társulások anyagi segítségével rendezték meg, ugyanis az érkávási önkormányzatnak – szűkös költségvetése miatt – nem volt lehetősége arra, hogy anyagiakkal hozzájáruljon a fesztivál megszervezéséhez és lebonyolításához. Mindezek ellenére, ha szám szerint kevesebben is voltak az idén Gencsen, mint az előző években, de bátran elmondhatjuk, hogy az idei fesztivál is jól szervezett és kitűnő hangulatú volt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!