ERDON Helyi hírek

2010.07.22. 07:56

Hova billen a mérleg nyelve?

<p>A kormány egyre jobban sürgeti a helyi közigazgatási struktúrák egységesítését, viszont még homályos, hogy mennyi szabadságot ad az önkormányzatoknak a decentralizáció elve alatt.</p>

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal elkészítette a kormány által kért strukturális átszervezés tervét, tájékoztatott tegnap Ilyés Gyula polgármester sajtótájékoztató keretében. Az elöljáró felháborodva tudatta, hogy pénteken a prefektusi hivatal közvetítésével érkezett hozzájuk az a kormányrendelet, amely előírja, hogy pár napon belül juttassák el a Közalkalmazottak Országos Ügynökségéhez az önkormányzat átszervezésére tett javaslataikat. Elmondta, ennyi idő alatt lehetetlen elkészíteni a dokumentumot, amit remélhetőleg a hét végéig fejeznek be, azután küldik majd el az ügynökséghez, és nem akkor, amikor ők kérik. Szatmárnémetiben a lakosság számát figyelembe véve 600 személy alkalmazását teszi lehetővé a törvény a polgármesteri hivatalban és alárendelt intézményekben. Emellett 112 közösségi rendőrt alkalmazhatnak, 17 személyt a lakosságnyilvántartó hivatalban, továbbá nyolc személlyel köthetnek szerződést a pályázatok lebonyolítására. A lakosságnyilvántartó hivatalban csak 17 személyt alkalmazhatnak megyei szinten, amit még nyolc hellyel kiegészíthetnek. Ilyen kevés alkalmazott nem tudja a lakosság igényeit kielégíteni, ugyanis a lakosság nagyarányú vándorlásának következtében sok személyi igazolványt kell kiállítani, de itt állítják ki a keresztleveleket és a házassági levelet is, vázolta a problémát a polgármester.

Decentralizáció vagy sem?


Sok vitára adott már okot, hogy a központi hatalom milyen mértékig szólhat bele az önkormányzatok működésébe, elemezte a polgármester, hozzátéve hogy a romániai önkormányzatok több mint fele nem rendelkezik elegendő bevétellel az alkalmazottai kifizetésére, ezzel szemben a nagyvárosok többletjövedelemre tesznek szert. Azt még nem lehet tudni, mennyi szabadságot adnak majd az önkormányzatnak az alkalmazottak fizetésére szánt pénzalap kezelésére? Például lesz-e lehetőség arra, hogy amennyiben kevesebb az alkalmazott, a fennmaradó összegből prémiumokkal ösztönözzék a jól teljesítő alkalmazottakat. A polgármesternek nincs tudomása arról, hogy a 25%-os fizetéscsökkentés miatt alkalmazottak terveznék elhagyni a hivatalt, ugyanis a válság a vállalkozásokat sem kímélte. A válság előtt kerestek tapasztalattal rendelkező építészt, útépítő mérnököt, de az alacsony fizetések miatt nem jelentkeztek az állásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!