ERDON Helyi hírek

2010.07.15. 16:03

Elfogadták a közbeszerzési keretegyezményt

<p>Nagyvárad - A nagyváradi önkormányzat az elkövetkező három évben 4,5 millió lejt tervez elkölteni út- és hídépítési és felújítási tervek elkészítésére.</p>

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki rendkívüli ülésén megszavazta mindazokat a határozat-tervezeteket, amelyeket Ilie Bolojan polgármester egy nappal a tanácsülés előtt beharangozott. Az elfogadott tervezetek között vannak az áremelésekre vonakozó javaslatok is. Az ülésen elfogadták többek között a közutak, hidak építésére és felújítására vonatkozó tervezési munkálatok közbeszerzéséről szóló keretegyezményt is. A lényegében szabályzatnak tekinthető határozattervezethez több javaslatot fűzött az ülésen Huszár István RMDSZ-es helyi tanácsos. Javasolta azt, hogy azok a pályázók, akik megnyerik egy munkálat tervezését, ne adhassák ki feladataik több mint húsz százalékát alvállalkozóknak. „Ezzel elkerülhetjük azt, ami négy évvel ezlőtt történt, amikor egy bukaresti cég megnyerte a Fő utca felújítási terveit, de minden feladatot kiadott alvállalkozóknak. Azokban a projektekben az állt, hogy mindkét oldalon az épületből egyenesen a zöldövezetbe, a virágágyásba lépett volna az ember.”

Huszár jelezte, hogy ebből az következik, hogy a nyertes pályázó el se jött a helyszínre megtekinteni azt, hogy az adott környezetben mit lehet megvalósítani, és mit nem. Javasolta továbbá azt, hogy a keretegyezményben szerepeljen egy átadás-átvételi bizottság felállítása is, illetve egy olyan kitétel beiktatására is javaslatot tett, miszerint bármikor szerződést lehessen bontani a kivitelezővel, amennyiben az illetékesek elégedetlenek a munka minőségével. Huszár negyedik javaslata arra vonatkozott, hogy a pályázók ne csak minőségbiztosítási rendszerrel, de környezetvédelmi, és munkahelyi munkabiztosítási rendszerrel is rendelkezzenek. Ez utóbbit a tanács beiktatta a keretegyezménybe. Az előbbieket azért nem lehetett ebbe a keretegyezménybe belefoglalni, mert az említett javaslatoknak a konkrét közbeszerzési eljárások lebonyolítása és kivitelezése során lehet érvényt szerezni, magyarázta Huszárnak adott válaszában Mircea Ghitea, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője. A keretegyezmény egyébként összesen 4.500.000 lejről rendelkezik. Ezt a pénzt három év alatt tervezi elkölteni a város.

 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!