ERDON Helyi hírek

2010.07.19. 12:46

Albinoni est a Barátok templomában

<p>Nagyvárad - Vasárnap este a nagyváradi római katolikus Barátok templomában hat szólista Albinoni szerzeményeiből mutatott be egy csokorra valót a szerző halálának 260. évfordulója alkalmával. Az estet Thurzó Sándor József szervezte.</p>

Tomaso Albinoni (1671-1750) olasz zeneszerző és hegedűművész kompozícióiból hat alkotást mutatott be Tokaji Ágnes (hegedű), Costin Éva (hegedű), Oláh Boglárka (hegedű), Oláh Gabriella (hegedű), Thurzó Sándor József (brácsa) és Bozsódi Beáta (gordonka). Albinoni művészetében kiemelkednek hangszeres művei: triószonátái, hegedűszólói és versenyművei. Ezek az alkotások a Corelli utáni barokk stílust mutatják. A szimfónia és a zenekar kezelésében egyaránt úttörő komponista 1735 után már négytételes szimfóniákat alkot, ugyanis beiktatja a harmadik tételt, a menüettet. Kiváló kánon és fúgaszerkesztő, és késői szimfóniáiban már a rokokóhoz közelít.
 
Barokk stílus
 
Elsőként megszólalt a d-moll Sonata da chiesa című darabja, mely tulajdonképpen templomi szonáta, amelynek szólamát Costin Éva mintázta meg és Bozsódi Beáta kísérte. Ezt követően a két hegedűre és csellőra írt d-moll Triószonátája csendült fel (Tokaji Ágnes, Costin Éva, Bozsódi Beáta). Nagy sikert aratott a Pichl trió által megmintázott közismert g-moll Adagio, mely eredetileg orgonára és vonóskarra készült. A II. g-moll Kvartettet a Varadinum vonósnégyes előadásában hallgattuk meg. A soron következő szonátát,  (op. 2. nr.1) a teljes együttes adta elő. Végezetül az 1700 körül keletkezett G-dúr szimfóniát mutatta be a hattagú kamaraformáció. A fellépő előadóművészek kiválóan adták elő a technikailag igényes muzsikát. Érezhető volt, hogy igen sok próba előzte meg teljesítményüket. Nagyon közel tudták hozni és hangulatossá avatni egyben a megszólaltatott kompozíciókat, ráéreztetve a felcsendült művek többszólamú felépítésére. Örvendetes jelenség, hogy a népes hallgatóság (körülbelül kétszázan lehettek a templomban), szünni nem akaró tapssal jutalmazta a muzsikusok produkcióját, Különösen kiemelkedő volt Costin Éva hegedűszólója és az Adagio szólamvezetése.
 
Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!