ERDON Helyi hírek

2010.06.15. 06:54

Tisztelgés a „legkedveltebb szent" előtt

<p>Bihar megye - Szent Antal ereklyéje előtt is leróhatták tiszteletüket azok, akik részt vettek az érmihályfalvi római katolikus templom búcsúján vasárnap. A templomnak Páduai Szt. Antal a védőszentje.</p>

Halálának évfordulóján emlékeznek a római katolikus templomokban Páduai Szt. Antalra (1195. aug.15. – 1231. jún.13.), és ez a nap most vasárnap volt. A tiszteletére felszentelt érmihályfalvi római katolikus templom búcsúját is az elmúlt vasárnap tartották, amikor a még árnyékban is jóval 30 Celsius fok feletti hőmérséklet ellenére is megtelt a templom.

Lelki tisztaság

Az ünnepi szentmisén dr.Diósi Dávid, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet vicerektora és tanára prédikációjában emlékeztetett, hogy a XIII. század bővelkedett szentekben (köztük magyarok – Erzsébet, Margit – is voltak), de a „legkedveltebb” Szt. Antal, aki akár „ökumenikus szentnek” is nevezhető, nem csak a katolikusokhoz áll közel. Élete, lelki tisztasága ma is példaként állítható, amikor a hitbeli kitartást pénzt ajánló „hittérítők” próbálják megingatni, mondta a tisztelendő. A vendéget – aki személyes kapcsolatnak köszönhetően érkezett Érmihályfalvára, az egyházközség kántorának, Bokor Jánosnak volt iskolatársa – Győrfi József helyi lelkész köszöntötte. Dr.Diósi Dávidtól azt is megtudtuk később, hogy míg 15 évvel ezelőtt a Gyulafehérvári Papneveldében mintegy 130 „kispap” volt, manapság csupán 60–70 között van a számuk.

Sorban az ereklye előtt

A szentmise végén, a Szent Antalhoz kötődő hagyományként, virágszentelésre, majd a gyerekek megáldására is sor került. Az idei búcsú az azon résztvevőknek azért is emlékezetes maradhat, mert dr.Diósi Dávidnak köszönhetően Szt.Antal ereklyéje (ruhájának egy darabja) előtt is leróhatták tiszteletüket – mint a szentáldozásnál, sorban járulhattak eléje. Szent Antal már említett „népszerűségét” pegig mi sem támasztotta jobban alá, mint, hogy a mise végén a távozók közül sokan megálltak egy–egy imára a szent oltáránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!