ERDON Helyi hírek

2010.06.22. 09:41

Nagyváradon nincs árvízveszély

<p>Bihar megye - Bihar megyében egyelőre nem okozott komoly gondot a lehullott csapadékmennyiség, az éjjel is készenlétben lévő vízügyisek folyamatos kapcsolatban állnak a katasztrófavédelemmel és az önkormányzatokkal.</p>

Az utóbbi három-négy napban hatalmas csapadékmennyiség hullott le az égből a Sebes Körös felső folyásán. A Kolozs megyei Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály és környékén például 200 liter/négyzetméternyi eső esett, ennek tudható be, hogy hétfő délután le kellett állítani a közlekedést a Nagyvárad és Kolozsvár közötti országút ezen szakaszán. Körülbelül kilencven személyt kellett kitelepíteni. A hétfőről keddre virradó éjszaka az árhullám elérte a Bihar megyei Barátkát, Körösbánlakán a Polgármesteri Hivatal segítségével körül 280 személyt lakoltattak ki ideiglenesen. Ezt követően Réven keletkezett veszélyhelyzet (6 hektárnyi mezőgazdasági területet elárasztott a víz), ezért értesítették a turistákat, hogy hagyják el a szorost. Ezen a településen is sokat segítettek a helybéliek. Ugyanakkor katasztrófavédelmi bizottságok alakultak Réven, Kisősiben, Vársonkolyoson, Barátkán, Csarnóházán és Élesden. Tőtösön 2 hektár agrárterület és 8 hektár legelő került víz alá, Remetelóréven pedig az 1081. számú megyei utat árasztotta el 50 centiméter mélységű víz körülbelül 500 méter hosszan.

Nincs emberáldozat

Nagyvárad nincs veszélyben, mert a vízügyi szakemberek az alsólugasi tárolónál megállították az árhullámot. Annyit lehet csupán érzékelni, hogy megemelkedett a folyó szintje, mivel fokozatosan engedik ki a tárolóból a vizet, hogy helyet csináljanak az érkezőnek. "El akarjuk kerülni azt, hogy problémák legyenek, úgy tünik ugyanis, hogy néhány napig instabil marad még az időjárás", nyilatkozta honlapunknak Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője. Hétfő este ugyanakkor nagy mennyiségű csapadék esett a Berettyó felső folyásán is, a szakemberek kedd délelőtt mentek ki a helyszínre, a Szilágy megyei Nagyfalu környékén adódtak kisebb gondok.

Emberáldozatot szerencsére nem követelt az árhullám, megrongálodott viszont több híd és közút, főleg Kolozs megyében sok házat és udvart elöntött a víz. "A lényeg az, hogy Bihar megyében jelenleg komoly gondok nincsenek, azt remélünk, hogy még a hegy- és domvidéken megállítjuk az árhullámot, hogy minél kevesebb jusson a síkvidékre", közölte kedd délelőtt az igazgató.

Narancssárga riasztás

Az Országos Hidrológiai és Meteorológiai Intézet június 22-én huszonnégy óráig érvényes narancssárga riasztást bocsátott ki a Sebes Körös felső folyására, illetve ennek mellékvízeire. Ugyanakkor sárga kódjelzés marad érvényben a Berettyó folyón. Kedd délután Bihar megyében egyetlen településen volt árvízveszély, Réven, ahol a Sebes Körös 17 centiméterrel lépte túl a megengedett szintet.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!