ERDON Helyi hírek

2010.06.14. 17:31

Még az idén Jobbik Barátikör alakulhat Marosvásárhelyen

<p>Marosvásárhely - A marosvásárhelyi irodájában tartott első fogadónap tapasztalatairól kérdeztük Szegedi Csanádot, a Jobbik európarlamenti képviselőjét.</p>

- Azzal kezdeném, hogy nem voltak elvárásaim mivel még nem volt iroda nem tudtuk, hogy mit várhatunk. Nem voltak elvárásaink de meglepően sokan voltak a mai napon. . Körülbelül egy 2o-25 személy vett részt.Voltak pillanatok mikor egy egész komoly sor alakult ki a bejönni kívánó emberből. Akik idejöttek mind magyar nemzetiségű emberek voltak, mindenik támogató jellegel jött.Eljöttek elmondani, hogy támogatják a irodának a megnyitását.. Túlnyomó többségben, azt lehet mondani 9o%-ban, fiatalok voltak, egyetemisták, fiatal mérnökök, fiatal ügyvéd,eljöttek és támogatásról biztosítottak, örömüket fejezték ki, hogy itt vagyok. Konkrét kérés nem nagyon hangzott el. Azt kérdezték, hogy miben tudnak segíteni, többen kívánnak csatlakozni a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, de nagyon kevesen tudják, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak tagja az elszakított nemzetrészekből is kikerülhet.Tehát egy határon-túli ugyan olyan tag lehet mint egy anyaországi magyar, avval a különbséggel, hogy nyilván itt nem lehet alapszervezeteket létrehozni mint ahogy mondjuk Miskolcon vagy Nyíregyházán. Ezzel szemben, Marosvásárhelyn valószínűleg még az idén meg fog alakulni egy Jobbik barátikör, tehát a marosvásárhelyi Jobbik Barátikör, ahol rendszeres kapcsolattarás, közös munka lesz, ismertesük a Jobbik célkitűzéseit Marosvásárhelyen.

- Hogyan lehet értelmezni a a barátikört?

-Ezt úgy lelhet értelmezni, hogy ezek az emberek belépnek a Jobbikba, Jobbik taggá válnak és ők leülnek együtt átbeszélni a közös teendőket.,

- Mikor alakulhat meg a Barátikőr?

- Nem nagyon tudjuk megszabni, nagyon frissek az élmények. Itt a fogadóóra keretében fogalmazódott meg ennek az ötlete, nem nagyon tudjuk.

- Milyen támogatást ajánlottak az ide látogatók?

- Nem fogadtam el semmilyen támogatást hiszen nem azért jöttünk, hogy nekünk bármilyen anyagi vagy bármilyen támogatásra lenne szükségünk.Azért jöttünk, hogy adjunk és támogassuk az embereket . Legfőképpen az humán erőt ajánlották, hogy akár aktivistaként is hajlandóak lennének együttdolgozni velünk..

- Hogyan látja a Jobbik és a FIDESZ kapcsolatát?

- A jobbiknak nagyon világos az álláspontja a FIDESZ-el kapcsolatban. .

- A Jobbiknak van egy programja. Ez a "Radikális változás" című program amely közel 1oo oldalas program. Ebben a programbanleéírtuk azt, hogy erkölcsi, morális válságból milyen kiút van a magyar nemzet számára. Mi erre a programra kaptuk a felhatalmazást. Tehát minden olyan törvény-javaslatot, törvény- modósitást , amely azzel a programmal összhangban van azt meg fogjuk szavazni és minden olyan törvény-javaslatot vagy módosító indítványt ami a Jobbik szelemiségével ellentétes, azt meg fogjuk akadályozni. Tehát teljesen tiszta és világos álláspontunk van. A nemzeti érdekeket szolgáló törvény-javaslatokat támogatjuk a többit ellenezni fogjuk.

- Kompromisszum létrejöhet?

- A példa fogja bebizonyítani, hogy van-e ilyen vagy nincs. Ha a Nemzeti Összefogás Napját lehet ennek nevezni, mi ugye beterjesztettük, hogy legyen egy Trianon emléknap, a FIDESZ ezt jónak tartotta de a Nemzeti Összefogás Napja nevet akarta adni neki. Ezt a Jobbik elfogadta és megszavazta.. Ezt már lehet egy példának nevezni mert nem a név a fontos hanem a tartalom.

- A Magyar Gárdát betiltották létrejött a Magyar Nemzeti Gárda.

- A magyar Gárdát betiltották, utána létrejött egy szervezet az Új Magyar Gárda Mozgalom és most a az Új Magyar Gárda Mozgalom befejezte a működését és létrejött egy teljesen ettől független szervezet, ez a Magyar Nemzeti Gárda., junius 4-én.

- A Magyar Nemzeti Gárda nincs kitéve annak, hogy törvényen-kívül helyezzék?

- Ez egy nagyon furcsa helyzet mivel a gárdistáknak csak köszönettel tartózik úgy a magyar kormány mint a társadalom. A magyar kormánynak el kellene mondani azt a közvéleménynek, és a médiában, hogy ha a gárdisták nincsenek árvízkor a gátakón akkor emberek százai haltak volna meg. A másik az, hogy nagyon furcsának tartanám, Vona Gábort fogom idézni, hogy Orbán Viktor fejezné be Gyurcsány-nak az álmát és a megkezdett útját. Én azt mondom, határozott álláspontom, hogy a FIDESZ akkor tenné a a legjobban, hogyha hivatalos szervé nyilvánítaná a Magyar Nemzeti Gárdát, ahol lehetne karitatív tevékenységet folytatni, működhetne úgy mint egy polgárőrség, közbiztonsági feladatokat is ellátna, a katasztrófavédelemben részt vehetne. Ez mindanyiunknak az érdeke. Egyébként ilyen szervezetet mind Olaszországban mind Amerikában az állam hozta létre. Tehát amit más államok létrehoznak a magyar társadalomban igényből , jön, jöhet létre.

- Szélsőséges szevezetnek tekintik és nevezik a Magyar Gárdát.

- Magyarországon nagyon könnyen dobálóznak a különböző megbélyegzésekkel: szélsőséges, fasiszta, náci, antiszemita, rasszista és általában ennek a gyökerét abban látom, hogy nem a Magyar Gárdával van a fő problémájuk, a Jobbikkal volt a fő problémájuk még pedig azért mert a Jobbik, 6o év óta, az első, egy alulról, széles társadalmi támogatással létrejövő párt. De mivel ez egy új párt volt, ezért mindenki tudta, hogy szavazatokból fog elvenni a FIDESZ-től, az MSZP-től, a volt MIÉP-től, mindenki ellenségévé vált mert konkurenciát láttak benne. Azt hitték úgy lehet leálítani, lejáratni, az embereknek elvenni a szavazói kedvét a Jobbikra, hogy különböző bélyegeket ráragasztanak. Ez nem sikerült. A jobbik eddig is bebizonyította, hogy a ráragasztott címkék nem igazak és a jövőbeni munkával is be fogja bizonyítani. A Jobbik egy nemzeti párt, kiál a nemzeti érdekek mellett de azt mind úgy teszi, hogy az emberi méltóságot tiszteletben tartja..

- A Székelyföldön létrejött a Székely Gárda. Őket is szélsőségesnek tekintik.

- Ezért ők tehetnek. Nekik kell olyan rendezvényeket szervezni, nekik kell úgy kommunikálniuk, nekik kell bebizonyítani, hogy alkalmasak arra, hogy az emberek megbízzanak bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!