ERDON Helyi hírek

2010.06.30. 13:06

Megfelelően nehéz tételek a vizsgán

<p>Valamivel később kezdték el az érettségi mai vizsgáját a diákok. Egyesek történelemből, mások pedig matematikából vizsgáztak. A tételek közepesen nehezek voltak.</p>

Mintegy félórás késéssel kapták kézhez a tételeket az érettségizők ma délelőtt - legalábbis azok, akik a nagyváradi Ady Endre Középiskolában vizsgáztak. Egy valószínű magyarázat az, hogy ezúttal többféle tételt kellett sokszorosítani, s ez több időt vett igénybe. Ebben a vizsgaközpontban megközelítőleg ugyanannyian vizsgázatk matematikából, ahányan történelemből (152-en, illetve 157-en), s összesen három diák hiányzott. Bihar megyében135 felíratkozott diák nem jött el az érettségi mai próbájára, a legtöbben a sonkolyosi ipari iskolacsoportból, valamint a révi műszaki kollégiumból hiányoztak.
Különböző vélemények
„Sokkal nehezebb tételeket is kaphattak volna történelemből” - válaszolt kérdésünkre Vincze Zsolt történelemtanár, aki szerint jó, hogy például nem a XVIII-XIX. századbeli politikai tervezetekről kellett írniuk. A diákok között pedig megoszlottak a vélemények. Az általunk megkérdezettek legtöbbje a harmadik tételt találta a legnehezebbnek. Ennek során egy körülbelül kétoldalas esszét kellett írniuk diplomáciáról és konfliktusokról a középkorban valamint az újkor kezdetén a román térségben, bizonyos szempontok figyelembevételével.
Vitatkoztak
Némi zavart okozott az érettségizők között az, hogy a második tételt elvileg magyar nyelven is kidolgozhatták - magyarul és románul egyaránt megkapták - , viszont egyes diákok úgy tudták: ha az iskolájuk nem igényelte azt, hogy magyar nyelven írhassák meg a dolgozatuknak ezt a részét, akkor kötelezőképpen csak a román nyelvet használhatták. Többek között a művészeti középiskola magyar tagozatos diákjai vitatkoztak az érettségi vizsgát követően arról, hogy milyen nyelven kellett volna kidolgozniuk a második tételt. Mint megtudtuk, egyesek románul, mások magyarul írták.
Matematikából kétféle tételt kaptak a diákok, attól függően, hogy milyen szakon végezték el a tizenkét osztályt. Az általunk megkérdezettek szerint a feladatok nem voltak túlságosan nehezek, könnyebbek is akadtak közöttük, s egyik sem bizonyult „megoldhatatlannak”.
A következő vizsga, amely egyben az érettségi utolsó megmérettetése, pénteken zajlik - ekkor a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!