ERDON Helyi hírek

2010.06.25. 08:59

Újra gondot okoznak a kóbor kutyák

<p>Bihar megye - Az utóbbi napokban többször is megtörtént Érmihályfalván, hogy utcai járókelőket kóbor kutyák támadtak meg. Az eseteknek következményeik lesznek, mondta dr.Bokor Apor alpolgármester.</p>

A kóbor kutyák elszaporodása nem új keletű gondja Érmihályfalva elöljáróinak (sem). A megoldás nem egyszerű, hiszen azok, akiket megtámadnak a kutyák, drasztikus fellépést sürgetnek, másfelől ellenben az állatvédők és szimpatizánsaik ellenzik ezeket. Az önkormányzatoknak pedig az egyre több kutya befogására, tartására, állatorvosi felügyeletére – sok egyéb mellett – sincs pénze.
 
Tűrhetetlen állapot
 
Tűrhetetlen az az állapot, amikor kóbor kutyák utcai járókelőket támadnak meg, mondta kérdésünkre dr. Bokor Apor alpolgármester, annak nyomán, hogy az utóbbi napokban két személy is ilyen okból került kórházba. A városban két olyan „gócpontról” tudnak, ahol nagyobb falkákban tanyáznak a gazdátlan ebek, ezek a Gyár és Mester utca kereszteződése, illetve a Kossuth Lajos és az Erkel Ferenc (Kis) utca közötti átjáró. Ehhez hozzájárul az is, tette hozzá az elöljáró, hogy vannak, akik megsajnálják és etetik ezeket az állatokat, közvetve segítve szaporodásukat.
 
Felügyelt kutyatartást
 
Az elöljáróság az illetékes hivatalokkal együttműködve napokon belül intézkedik: összegyűjtik az ebeket a város szélén lévő Vízimalom nevű területen lévő istálóknál úgynevezett átmeneti anesztéziát alkalmazva, majd megpróbálják megkeresni esetleges gazdáikat. Ha egy idő után nem jelentkeznek a gazdák, az altatás nem csak ideiglenes lesz. Dr.Bokor Apor hozzátette, hogy többször kértek, de nem kaptak segítséget a nagyváradi SOS Dogs Alapítványtól. Az alpolgármester felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kutyákat kötelezően kell oltatni, és nyílvántartásba vétetni, tartani pedig csak felügyelt körülmények között, sétáltatni pedig pórázon és szájkosárral lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!