ERDON Helyi hírek

2010.06.03. 13:23

Infrastrukturális munkálatok Váradon

<p>Nagyvárad - Csütörtöki sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester mikrobuszba ültette az újságírókat, s elkalauzolta őket azokhoz a nagyváradi helyszínekhez, ahol infrastrukturális munkálatok zajlanak.</p>

Az első helyszín a biharpüspöki Matei Corvin utca volt, ahol a Szilágy megyei Drum Construct cégnek augusztus 20-ig kell végeznie az aszfaltozási munkálatokkal. Ezzel párhuzamosan a Ion Bogdan utcai kereszteződésnél kiszélesítik az úttestet annak érdekében, hogy a kamionok könnyebben tudjanak behajtani, s kevesebb legyen a baleset. Ugyanakkor a házakhoz vezető behajtókat is lebetonozzák, gázcsöveket fektetnek le, s arra kötelezik majd a lakosokat, hogy tartsák rendben az ingatlanjuk előtti zöldövezetet.

A Dacia sugárúton legkésőbb június 30-ig két új körforgalmat alakítanak ki, a Carpaţi és a Transilvaniei utcai kereszteződéseknél, illetve egyet a Borsi úton, az Ipari park közelében. Ezek egyenként 10-13 ezer euróba kerülnek, s különböző befektetők állják a költségeket. Az úttesttel párhuzamosan új parkolóhelyeket létesítenek ki a Profi áruház (a környéken lakók és a vásárlók számára) és az ún. cikk-cakk tömbházak környékén. Az elöljáró elismerte, hogy kivágtak tizenöt jegenyét, de állítása szerint nyolcvan, 3-4 méter magas fákat fognak ültetni helyettünk, melyeket az Ipari parkban beruházó koreai vállalkozás ajánlott fel. Végeztek az úttestet kettészelő zöld sávnak a rendbetételével, több cég dolgozott a különböző szakaszokban.

Új parkolóhelyek

A közelmúltban körülbelül 200 új parkolóhelyet hoztak létre a várad-rogériuszi Călugăreni, Italiană és Bernard Shaw utcák övezetében, ahol az önkormányzat kisajátított és le fog bontani öt betongarázst. Hasonló építmények (huszonhét darab) az Olaszi-parknak a Dacia sugárút felé eső részén is vannak, azonban az ottani tulajdonosok egyelőre ellenzik a bontást.

A Polgármesteri Hivatal ugyanakkor több ügyben is megegyezett a Román Államvasútakkal. Ennek megfelelően a közeljövőben változtatnak a Bukarest tér arculatán (új parkolóhelyeket alakítanak ki), a Teodor Neş utcai vasúti hídat pedig felújítják. Megállapodtak egy, az ANL-tömbházak és a vasútállomás közé eső területtel kapcsolatban is, ahol a helyhatóság távolsági buszállomást kiván kialakítani. (A várad-velencei buszpályaudvar magánkézben van).

Párhuzamos utca

Ezekben a hetekben infrastrukturális munkálatok zajlanak Várad-Ősiben is. A Splaiul Crişanei és a Cazaban utcaiakat (parkolóhelyek kialakítása, aszfaltozás, csatornázás) európai uniós pénzalapokból finanszírozzák, a határidő július hónap eleje. Az Oneştilor és a C-tin Brîncoveanu utcai munkálatokat a helyi költségvetésből támogatják (utóbbi utcát meghosszabítják a Cazaban/ Oneştilor irányába, így a Splaiul Crişanei és a Tudor Vladimirescu utcák közt, ezekkel párhuzamosan újabb összekötettést biztosítanak Észak-Ősi és a Decebal sugárút között).

Ilie Bolojan azt is bejelentette: június 3-án elrendelte, hogy az utólagos költségek a kivitelezők és a telepvezetők esetében 15 százalékkal, a tervezők esetében pedig 10 százalékkal nem haladhatják meg a közbeszerzési eljárás során rögzítetteket, amennyiben azonban mégis megtörténik, a pluszkiadásokat az érintettek kell fedezzék.

Ciucur Losonczi Antonius 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!