ERDON Helyi hírek

2010.06.24. 12:43

Feljelentést tettek a bányászok

<p>Folytatódik a botrány Rézbányán: az ottani kitermelésen dolgozók képviselői büntetőfeljelentést tettek cégük vezetői ellen.</p>

Feljelentették a Mineral Mining vállalat vezérigazgatóját, Dorel Judét, valamint a műszaki igazgatót, Ioan Rusant a rézbányai kitermelésen dolgozók szakszervezeti vezetői. A feljelentést Alexandru Iştoc, a vállalat szakszervezetének első embere tette meg, a belényesi ügyészséghez nyújtotta be. Mint tudatta, az egyéni és a kollektív munkaszerződésben foglaltak be nem tartása miatt tette meg ezt a lépést.
 
Az okokról
 
Mint ismeretes, a kitermelésnél hosszabb ideje visszatérően késtek a fizetések, emiatt többször volt sztrájk is. Iştoc most ehhez hozzátette: azt sem tartották be a cégvezetők, hogy a szerződés szerint minden alkalmazott szállítását biztosítani kell a munkahelyére és onnan vissza, továbbá optimális munkafeltételeket kell biztosítani. Ehhez képest a szállítás nem megoldott, a bányában nincs áram, s meleg vízben sem tudnak mosakodni a munkások.
Azzal is elégedetlenek a bányászok, hogy a két igazgató visszautasította a kollektív leépítéstis. Azt kérték ugyanis, hogy mindannyiukat tegyék ki, hogy kaphassanak munkanélküli segélyt. A vezetők azonban csak egyeseket akarnak leépíteni, amit az alkalmazottak nem fogadnak el.
Mint ismeretes, a kitermelést működtető Mineral Mining svéd kézben van, s az ottani tulajdonos azt javasolta az alkalmazottaknak, vegyék át ők az egyre nehezebb helyzetben levő céget. Iştoc szerint azonban ez is stagnál. „Tudattuk velük, hogy egyetértenénk ezzel, emiatt tárgyalásra is hívtuk őket, de azóta sem válaszoltak” – panaszolta a szakszervezeti vezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!