ERDON Helyi hírek

2010.06.11. 17:28

Az utolsó kicsengetések

<p>Szatmár megye - Három tanintézmény van Szatmárnémetiben, ahol ezekben a napokban utoljára szólalt meg az iskola csengője. A diákok máshol folytatják tanulmányaikat, az épületek sorsáról és hasznosításáról az önkormányzat dönt.</p>

Megyénkben a tanügyi átszervezések miatt több iskolát összevonnak vagy éppen bezárnak. Ezen oknál fogva Szatmárnémetiben három tanintézmény kénytelen bezárni kapuit: a 7–es, 13–as számú, valamint a Dariu Pop Általános Iskola.

A Szatmárnémeti 16–os lakónegyedben működő Dariu Pop Általános Iskolában csütörtök reggel csengettek ki utoljára. Az utolsó tanévzáró ünnepség után az iskola kiürült, növendékei a következő iskolai évet más iskolában kezdik. Popşa Ioan, az iskola igazgatója elmondta, az iskolában az idei tanévben 235 diák tanult, akik közül ősztől többen a Bălcescu–Petőfi Általános Iskolában, a Doamna Stanca Főgimnáziumban, az Avram Iancu és a Mircea Eliade Általános Iskolákban folytatják tanulmányaikat. Hozzátette, többen már beiratkoztak a középiskolákban működő V. osztályokba meghirdetett felvételi vizsgákra. „Mivel a törvény szerint a szülők oda íratják be gyermekeiket, amelyik iskolába akarják, így a diákok több iskolába szóródnak szét” — folytatta Popşa. A három emeletes épületben a 28 tanterem mellett számos szakterem — közlekedési szabályok elsajátítására alkalmas, multifunkcionális terem stb. — és laboratórium állt a diákok rendelkezésére. Az igazgató elmondta, a tanintézményben minden évben voltak kisebb munkálatok, ám a 2005/2006–os tanévben egy nagyobb felújítás volt, akkor tatarozták az épületet, valamint a mellékhelységeket is modernizálták — a munkálatok összértéke 300 000 lej volt. Popşa egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi lesz az üresen maradó ingatlan sorsa, annyit válaszolt, hogy csak annyit tud, amennyit a médiából megtudott eddig.

Folytatják a munkát

A 13–as Számú Általános Iskolában péntek reggel csengettek ki utoljára 190 diák számára, valamint a csökkentett óraszámú tagozaton tanuló 100 diák számára. A két szárnyból álló épületben összesen 18 tanterem és több szaktanterem is van. Az iskola B épületét 2006–ban a Világbank finanszírozásával újították fel, ám minden tanév előtt voltak kisebb munkálatok az épületben. Kérdésünkre Parija Tibor iskolaigazgató elmondta, nem tudja, hogy növendékeik hol folytatják majd tanulmányaikat, mivel a szülőknek joga van oda íratni gyermekeiket, ahová szeretnék, ám a csökkentett óraszámú tagozaton tanulókkal az 5–ös Számú Általános Iskolában szeretnék folytatni a munkát. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a jövőben a B szárnyban működik tovább az óvoda — az idei évben 50 gyermek jár oda —, ami ezentúl a 14 Mai Óvodához tartozik majd, a másik épületben pedig talán a közösségi rendőrök kapnak majd helyet. Egyébként az iskola minden tanára kapott másik állást az áthelyezések során.

Elképzelések már vannak

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere kérdésünkre elmondta, az üresen maradó tanintézmények sorsáról az önkormányzatnak kell döntenie, azok „hasznosításáról” elvileg már több elképzelés is körvonalazódik. Az elképzelések szerint — ezek még nem biztosak — a 7–es Számú Általános Iskola ingatlanában a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kirendeltsége kapna helyet, a 13–as Számú Általános Iskolában a közösségi rendőrség számára alakítanának ki székhelyet, a Dariu Pop Általános Iskola helyére az elképzelések szerint egy olyan tanintézményt helyeznek el, amiért bérleti díjat kell fizetnie a városnak — még nem lehet tudni, melyik tanintézmény lesz ez, de őszig kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!