ERDON Helyi hírek

2010.05.06. 13:01

Százötezer lejes cigarettafogás

<p>Szatmár megye - Május harmadikán tizenhat figyelmzeztető lövés segítségével összesen öt cigarettacsempészt fogtak el a határrendészek, akik 25 500 doboz Jin Ling típusú dohányárut csempésztek hazánkba.</p>

Május ötödikén 3 órakor az avasfelsőfalui határrendészet munkatársai az ukrán határ közelében tartottak megfigyelési akciót a cigarettacsempészett megfékezése érdekében, amikor a határtól 300 méterre egy csoportra lettek figyelmesek, akik nagy térfogatú csomagokat cipeltek. A határrendészek szóbeli felszólítására a férfiak nem álltak meg, így a rend őrei tizenhat figyelmeztető lövést adtak le a levegőbe vigyázva arra is, hogy ne sértsék meg a szomszédos állam területét és a csoport tagjainak testi épségét sem. Az akció nyomán két, románul nem beszélő férfit sikerült elfogniuk, míg a többiek kihasználva a rossz látási- és a terepviszonyokat az erdőbe menekültek. A helyszín átvizsgálása során 51 fekete fóliába csomagolt dobozt találtak. Néhány perccel később a határrendészek egy újabb személyt fogtak el. Az éjszaka folyamán a határrendészek a Komorzán környéki erdőt 500 méteres körzetben vizsgálták át, amely során egy szekeret találtak, melyben a 41 éves V. Ioan komorzáni és a 20 éves avasfelsőfalui P. Vasile tartózkodtak, arra várva, hogy a csemppészek a cigarettamennyiséget áthozzák a zöldhatáron, és aztán azt szekérre pakolva Románia területén elszállítsák.

Az ukránok is nyomoztak

Az ukrán határrendészeket is értesítették a rajtaütésről, akik szintén elkezdték a terep felkutatását az ukrán határrészen, így ők hét személyt fogtak el, akiknél 3500 doboz Jin Ling típusú cigaretta volt. A román határőrök átvizsgálták az 51 csomagot, amit a határ mentén találtak, melyekben 25 500 doboz Jin Ling típusú cigaretta volt, melyek összértéke 105 000 lej. A román határrendészek által elfogott három ukrán állampolgár, a 24 éves R. Ivan, a 19 éves L. Vasyli és a 27 éves K. Oleksander, ellen elrendelték a 24 órás fogvatartást, az ügyben vizsgálódó ügyész kérve a 29 napos előzetesbe helyezésüket is. A két román állampolgár ellen bűnrészesség vádjával indult bűnvádi eljárás, ők nem hagyhatják el 30 napig a helységet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!