ERDON Helyi hírek

2010.05.14. 12:51

Rokkantnyugdíj-rekord: Bihar az élen

<p>Az egész országban Bihar megyében van a legtöbb olyan személy, aki rokkantnyugdíjasnak nyilvánítottak. Újravizsgálnák, mennyi ebből az illegálisan leszázalékoltak száma.</p>

Negatív rekordot döntött Bihar megye. Mint beszámoltunk róla, az egész országban itt van a legtöbb rokkantnyugdíjas: minden harmadik nyugdíjas ilyen alapon kap járandóságot. Szám szerint 52.756 bihari személy nyugdíjaztatta magát ilyen okból, ez a megye nyugdíjasainak 32,8%-át teszi ki. Szemet szúrt ez az államfőnek is, aki a témáról tartott tájékoztatóján kitért az itteni helyzetre is. Az országos szinten rokkantnyugdíjra jogosultak összlétszámához viszonyítva a Bihar megyeiek aránya 5,8%.

Háttér

Megkerestük Szarka Árpádot, aki hosszú ideig vezette a Bihar megyei Nyugdíjhivatalt. Kifejtette: „Itt az orvosoknak és az ő hatóságaiknak van nagy felelőssége. Mi a nyugdíjhivatalnál csak eljártunk az elénk terjesztett ügyekben”. Mint jelezte, természetesen Nagyváradon van a legtöbb ilyen okból nyugdíjazott személy, s aztán arányosan oszlanak meg, a településeknagysági sorrendjében. Traian Băsescu azt is kifogásolta: térségünkben olyan falvak is találhatóak, amelynek az összes lakosa betegnyugdíjasként van nyilvántartva és azonnali kivizsgálást kért. Szarka Árpád azt mondta, annak idején ő is többször kezdeményezte az összes rokkantnyugdíjazási dosszié újravizsgálását, s most is egyetért az országos szinten is tervezett hasonló intézkedéssel.

Bihar megye után egyébként az összesítésben a második Dolj, 41.324 rokkantnyugdíjasként nyilvántartottal (országos szinten 4,5%), a harmadik Argeş, 37.876-tal (4,1%), a negyedik Maros, az ötödik Szucsáva. Az államfő szerint „ezekben a megyékben, de országos szinten is valami nincs rendben, s az egészségügyi tárcának meg kell vizsgálnia ki az, aki törvényesen nyugdíjaztatta magát és ki az, aki nem".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!