ERDON Helyi hírek

2010.05.24. 17:16

Kivágják-e a famatuzsálemet?

<p>Szatmár megye - A Sárközújlaki Katolikus Egyházközség felkérésére a szatmárnémeti EKE szakemberei egy tervet dolgoztak ki a temetőben levő 220 éves kocsányos tölgy megmentésére.</p>

A Sárközújlaki Katolikus Egyházközség temetőjében egy mintegy 220 éves kocsányos tölgy áll, amelyet 1999-ben jelölt meg a szatmárnémeti EKE, mint természeti ritkaságot. Az egyháztanács felkérte az EKE szakembereit, hogy vizsgálják meg a fát, a lakosokat ugyanis aggasztja az idős tölgy jelenléte, attól tartanak, hogy nagyobb vihar esetén kidőlhet, vagy ágak törhetnek le róla. Az EKE képviselői ki is mentek a helyszínre, az ott történtekről Fazekas Lóránd számolt be lapunknak. A termetes famatuzsálemben két odút figyeltek meg, egy nagyobbat az alsó részen, és egy kisebbet 8 méter magasságban. Feltételezik, hogy összefüggés van a fatest belsejében a két odú között. A fa romlását le lehet lassítani, ki is dolgoztak egy tervet a tölgy megmentésére. Eszerint a fatest belsejét meg kell tisztítani a korhadt részektől, az így megtisztított felületet pedig gombaölő vegyszerrel kezelik, megakadályozandó a fa további korhadását.

Ezután az üregbe vasrudakat helyeznek, és cementtel töltik fel, légmentesen elzárva a nyílásokat. Emellett a fa száraz ágait is el kell távolítani. Az EKE képviselői írásban fogalmazták meg a mentőakció tervét, amit el is küldtek a sárközújlaki katolikus egyháztanácsnak. A munkálat költségeit az egyház kellene fedezze. Ezek után az ő kezükben van a döntés, hogy kivágják a fát, vagy megőrzik még egy időre a természeti ritkaságnak számító tölgyet. Fazekas Lóránd szerint ilyen esetekben minél hamarabb meg kell állítani a korhadási folyamatot. Kérdésünkre Fetscher Péter, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség munkatársa elmondta, a 220 éves tölgy aspektusánál, koránál fogva természeti ritkaságnak számít. Amennyiben a tulajdonos észleli, hogy védett madárfajok költenek a fán, vagy denevérek laknak az odúban, bármilyen fa kivágása előtt kötelessége bejelentést tenni a környezetvédelmi szerveknek, vagy egyesületeknek. Különösen az odúk fokozottan védett madár-vagy denevérfajoknak nyújthatnak szálláshelyet, amelyek a költési szaporodási időszakban a legérzékenyebbek a zavarásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!