ERDON Helyi hírek

2010.05.26. 07:23

Ismét turistacsalogató hellyé válhat Borszék

<p>Húszéves tetszhalálból eszmél Székelyföld egyik korábbi meghatározó fürdővárosa, Borszék. Az összeomlásból négy-ötéven belül újra turistacsalogató várossá válhat Gyergyószék egyik legszebb települése.</p>

A turisták tízezreit vonzó fürdőváros, Borszék 1989 után húsz évig eltűnt a köztudatból. Az a település, amely a XIX. század óta egy évszázadon át a világ minden tájáról ide tudta csalni a pihenést, gyógyulást kereső vendégeket, összeomlott. A gyönyörű, svájci típusú villák, vendégházak üresen állnak, betört ablakokkal, beomlott tetővel. Ez az állapot azonban szerencsére megállni, sőt visszafordulni látszik. Kedden útjára indult annak a gyógyfürdőnek és kezelőközpontnak a megvalósítása, amely a borvízpalackozójáról ismert települést újra fürdővárossá teheti.

A turisztikai minisztériumtól erre a célra kapott 2 500 000 lejt mindenképpen szeretnék elkölteni – tájékoztatott Mik József polgármester. Ehhez az első lépés a kedden kiírt közbeszerzés volt, a remélt eredmény pedig egy ezer főt befogadó gyógyfürdő és kezelőközpont lesz. A 20 000 000 lejes összértékű beruházás során különböző kezelési és wellness szolgáltatásokat biztosító komplexum csalja majd vissza a fürdővendégeket. Itt többek között kinti és benti édes vizű fürdőmedencéket, borvizes medencéket és kádas fürdőket, különböző kezelési pontokat, valamint wellness központot is talál majd a vendég. Borszék polgármestere szerint a további megígért támogatások révén két év alatt készülhet el a központ. 2009-ben és 2010-ben nagyon sok projekt, beruházás elindult itt, amelyek mind a valamikori Borszék hírnevét szeretnék visszahozni. Mindezek megvalósításához nagymértékben hozzájárult a Hargita megyei tanács is. Már idén szeretnék átadni a három lesiklópályát tartalmazó Reménység sípályát, továbbá felújítják a Tündérkert feredőt, és parkokat, sétányokat is modernizálnak, visszaadva a fürdőváros központjának XIX. századi arculatát.

Az Orotvával és ezáltal a Gyergyói-medencével összekötő út felújítása is folyamatban van. Ebben az évben ezek a munkálatok tovább folytatódnak, és ha befejezik az útszakasz felújítását, az 30 kilométerrel rövidebb távot jelent a Gyergyószentmiklós felől Borszékre utazóknak. A helybéliek remélik, hogy ha mindezeket sikerül megvalósítani, négy-ötéven belül Borszék visszanyeri valamikori hírnevét és turisták ezrei fogják látogatni.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!