ERDON Helyi hírek

2010.05.05. 13:40

Hegyimentést tanultak az orvosok

<p>Bihar megye - A hegyi és barlangi mentés alapjait tanulhatták meg azok az orvosok, asszisztensek, akik résztvettek a Vársonkolyoson második alkalommal zajló szaktanfolyamon, mely a napokban ért véget.</p>

A részletekről dr. Hadrian Borcea, a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályának főorvosa, valamint Lucian Nistor, a Romániai Barlangásziskola képviselője számolt be. Elmondták: az idén a Megyei Tanács támogatásával szervezte meg a SARTISS civil szervezet a tanfolyamot, s partnere volt többek között a Bihar megyei Salvamont, valamint a Román  Barlangásszövetség is.

Ketten buktak

Ez a képzés azért fontos, fejtették ki, mert „aszfaltkörülmények között” egész más menteni, mint nehezen megközelíthető helyeken, mint például egy barlang, vagy egy meredek lejtő. A résztvevők barlangászáshoz és alpinizmushoz szükséges alapvető gyakorlati tudnivalókat sajátítottak el, s a 15 személy közül 13-nak a vizsgája sikerült. A két résztvevő, aki megbukott, olyan hibákat követett el, melyek kizáró jellegűek, mivel ezekkel veszélybe sodorták sajátmagukat, vagy társaikat is.

De számukra sincs veszve minden - a későbbiekben még elsajátíthatják a szükséges tudnivalókat. „Nem adhatunk oklevelet, ha az illető nincs felkészülve, hiszen ellenkező esetben a mentőakció során könnyen maga az orvos is áldozattá válhat” - mondta dr. Hadrian Borcea. A résztvevőknek többek között szimulált baralangi és hegyimentésen kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.

Hatan

A három Bihar megyei résztvevővel már hatra nő azoknak az orvosoknak, asszisztenseknek a száma, akik megyénkben hegyimentéshez is értenek. A tanfolyam április 25 és május 2 között zajlott, s a részvételi díj - szállással és ellátással együtt - 500 lej volt. A teljes költségvetés körülbelül 220 millió lej volt, ebből körülbelül egyenlő részt vállalt a Megyei Tanács, valamint a SARTISS, a fennmaradó 30% pedig a részvételi díjakból tevődött ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!