ERDON Helyi hírek

2010.05.12. 16:00

Fontos a tehetségek „megmutatása”

<p>A színházi munka mellett Kovács Éva a Szatmárnémeti Északi Színház színművésze fontosnak tartja a tehetséges diákok útjának egyengetését.</p>

Kovács Éva a SzatmárnémetiÉszakiSzínház színművésze közel 15 éve dolgozik a MűvészetiIskolában színművészi munkája mellett. Az iskolában olyan diákokat vett szárnyai alá, akik az igényes szép magyar beszédet akarják elsajátítani. A művésznő elmondta az évek során nagyon vegyes volt tanulóinak érdeklődési köre, volt aki színművészeti egyetem felvételijére készült, aki munkájából adódóan a szép magyar beszédet akarta elmélyíteni, vagy volt aki csak igényesebben akart megszólalni, vagy akinek hobbija a szavalás. KovácsÉva munkája során segít növendékei számára elmélyíteni a szép tiszta magyar beszéd technikai és művészi részét, az árnyalt megjelenítéseket a nyelvben, valamint a hangsúlyok helyes kitételét.
KovácsÉvának az idei évben 9 növendéke van, akik közül csak egy készül színi pályára, ám a többség részt vesz szavaló és prózamondó versenyeken. „Akik a művészeti iskolát választják, azok az iskola vagy a munka mellett járnak ide, mert igényük van arra, hogy a szép magyar beszédet elsajátítsák” — mesélte a művésznő. Az intézmény az iskola utáni foglalkozásokon különböző szakokon neveli a tehetségeket — tette hozzá Kovács Éva, aki szerint hasznos, hogy az iskola nagyon fontosnak tartja a fiatal művészjelöltek megmutatkozási lehetőségeinek bővítését. Amellett, hogy iskolán belüli fellépéseket rendeznek, a filharmóniában is számos előadást tartanak.
KovácsÉva növendékei közül az idei évben többen is részt vettek különböző versenyeken és eredményeket értek el, mint FehérÁdám, aki második helyezést ért el a KöltészetNapja alkalmából rendezett VörösmartyMihály szavalóversenyen, vagy BlatnitczkyDóra és TóthRudolf, akik szintén második helyen végeztek a mesemondó verseny megyei szakaszán, valamint GesztiTimea, aki a Debrecenben megrendezett WassAlbert vers és prózamondó versenyen különdíjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!