ERDON Helyi hírek

2010.05.11. 08:46

Augusztusra fejezik be a Mátyás-szobor restaurálását

<p>Kolozsvár - A Mátyás-szobor restaurálási munkálatait, mind a talapzat, mind pedig magának a szobornak a felújítását augusztus második felére fejezik be.</p>

Az alapzat restaurálása már régebb elkezdődött, de mind a talapzatot, mind pedig a szobrot augusztus második felében fejezzük be - mondta Ecaterina Lia, a felújítást végző Concefa cég közönségkapcsolati asszisztense. A talapzat csaknem teljes újjáépítésére azért van szükség, mert nagyon megrongálódott, és stabilitását is veszélyeztette a befolyt víz.

Külalakra az új talapzat ugyanúgy fog kinézni, mint a régi, ám belül erős fémstruktúrát helyeznek el - mondta Oana Buzatu, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szóvivője. A szobor részeit összetartó és a szobrot a talapzathoz rögzítő acélcsavarok megrozsdásodtak, ezért ezeket inox csavarokra cserélik ki - tette hozzá a szóvivő.

A Concefa céggel 2009 júliusában írta alá a Mátyás-szoborcsoportfelújításának több mint 1,5 millió lejes szerződését a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal.

(www.paprikaradio.ro)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!