ERDON Helyi hírek

2010.04.26. 12:42

Selmeczi Györgyöt köszöntik a Kolozsvári Magyar Operában

<p>Kolozsvár - A több mint 180 éves Kolozsvári Állami Magyar Opera keddi estéjén Selmeczi György zeneszerző-karmestert köszöntik, aki különféle minőségben és posztokon húsz éve szolgálja az operajátszást a színházban. Bartók operája A kékszakállú herceg vára és Selmeczi a Szirén című egyfelvonásosa kerül színre.</p>

"Magam is meglepődtem, amikor a kollégák elém tárták, e húsz évad alatt 26 operacím fűződik a nevemhez karmesterként, rendezőként vagy zeneszerzőként. Nagyon örülök, hogy Bartók művét és a Szirént választotta az évfordulóra a társulat" - mondta el Selmeczi György az MTI-nek. Mindkét zenés kamaradrámát az "ünnepelt" dirigálja. A Szirén szövegét Szőcs Géza írta, a címszerepet Kele Brigitta játssza, Szilágyi János alakítja a Karmestert és Sándor Árpád a Halászt, illetve a Kapitányt. Ezt a darabot a fiatal Szabó Emese rendezte. Bartók művét azonban nemcsak vezényli, rendezte is Selmeczi György. Ugyanazzal a szereposztással hallhatja a közönség, amellyel a három évvel ezelőtti Bartók-megemlékezésre létrehozta a produkciót a Kolozsvári Magyar Opera: Judit szerepét Molnár Mária, a Kékszakállút pedig Szilágyi János énekli.

A 26 hozzá fűződő opera javarésze ma is repertoáron van - fűzte hozzá -, ezek között van öt Verdi-opera, több Mozart-alkotás, de még Kálmán Imre Csárdáskirálynője is. Emellett számos XX. századi vagy kortárs mű, köztük olyan úttörő jelentőségű bemutatóval, mint amilyen Lajtha László A kék kalap című vígoperájának premierje volt és Vajda János, Orbán György új művei. Csak azokat az operákat nem játsszák, amelyeknek a főszereplői, főként e húsz év első felében, kivándoroltak Kolozsvárról. Erkel Ferenc Brankovics György című utolsó operájának Selmeczi által átdolgozott és rendezett előadását a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége márciusban láthatta a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!