ERDON Helyi hírek

2010.04.01. 14:27

Pelbárthidán is épült játszótér

<p>Bihar megye - Jó másfél éve németországi és amerikai diákok paptamási táborozásáról számoltunk be. A napokban a Comenius program keretében újra német diákok és tanárok vendégeskedtek a községben.</p>

A 2008–2010–ben folyó Comenius pályázat része volt az a tevékenység, amelynek keretében a Nymphenburger Schulen (München) 5 diákja és 3 tanára, illetve a Paptamási I.–VIII. Osztályos Iskola 15 diákja vett részt. Még 2008–ban a községközpontban építettek játszóteret, most pedig a kozzá tartozó Pelbárthidán alakítottak ki ugyancsak egy játszóteret. A projekt általános célja más országok kultúráinak megismerése, valamint a nyelvtanulás. Közös nyelvként az angolt használták, de a hazai diákoknémet kurzusokon vettek részt, a német gyerekek pedig magyarul is tanultak mielőtt jöttek, ráadásulkét diákjuk és egy tanáruk románul is tökéletesen beszélt, így több nyelven is társaloghattak.

Színdarab három nyelven

A napi programban több tevékenység szerepelt. Délelőttönként épült a pelbárthidai játszótér, ugyanakkor az iskolásoknak és óvodásoknak szerveztek kézműves foglalkozásokat (üveg- és vászonfestés, tojásfestés, pólók batikolása), játékokat. A vendégeknek külön elfoglaltságokról is gondoskodtak. Egyik nap Paptamásival ismerkedtek, miközben egy családi farmot is meglátogattak, másik alkalommal Nagyváradra és Dévára is ellátogattak. Közös program volt az említett játszótér építése, és a korábban Tamásiban létrehozott felújítása, a Kösmő patak partjának takarítása. Az úgynevezett záróbulin a vendégek voltak a „házigazdák”, melyre a német konyha specialitásaival készültek, majd egy színdarabot adtak elő közösen a hazaiakkal román, magyar és német nyelven. A pelbárthidai szülők vendégszeretetenaponta megnyilvánult, szendvicseket, teát vittek nap mint nap a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!