ERDON Helyi hírek

2010.04.09. 11:07

Mit tehetünk egy jó párkapcsolatért

<p>Bihar megye - Buddha és a Szerelem címmel Jakub Kadlec csehországi buddhista tanító tartott előadást kedden délután, a MIDESZ nagyváradi székhelyén. A kulcs a szemléletmódunk, hangzott el.</p>

A fiatal tanító, aki a közismert dán származású láma, Ole Nydahl tanítványaként érkezett Váradra a helyi buddhista közösség meghívására, kezdetben arról szólt: a buddhista szemlélet szerint testünk semleges - azaz nem szent, de nem is bűnös - és csak a tudat motivációjától függ, hogy ártalmas, vagy pozitív cselekedetekre használjuk fel. „A testünk eszköz, amellyel védelmet és szeretetet nyújthatunk másoknak” - mondta a tanító.
A mi társadalmunkban nehéz helyesen megközelítenünk a párkapcsolatokat, mivel kevés jó példát látunk magunk körül, hangzott el. Alapvetően két hozzáállás létezik - a szegény, valamint a gazdag emberé. A „szegény ember látásmódja” szerint azt nézzük, hogy megkapjuk-e a másik embertől azt, amire vágyunk. Ígéretekre van szükségünk a másik részéről és így rövidesen „minden nagyon korlátolttá válik a kapcsolatunkban”.

Együttérzéssel

A másik szemlélet pedig a gazdag emberé - amikor azt tudatosítjuk: a partnerünk nem az összes embernek, hanem csak nekünk nyílik meg, s ez felelősség és lehetőség is egyben. Ilyenkor első sorban adni szeretnénk - s ez a látásmód örömet és gazdagságot hoz a kapcsolatunkba, hangzott el.
Jakub Kadlec azt is kihangsúlyozta: a boldog párok rendszerint megdolgoznak a boldogságért. A kulcs az, hogy hogyan látjuk a partnerünket. Természetesen a másikban ott van a jó és a rossz is, de nem azért vagyunk együtt, hogy egymás hibáira összpontosítsunk. Inkább arra törekedjünk, hogy partnerünket a lehető legmagasabb szinten lássuk. Olykor hasznos azt is tudatosítanunk - s ez nem csak a partnerkapcsolatokon belül, hanem az összes emberi kapcsolatra érvényes - hogy ha a másik nem viselkedik kedvesen, akkor az valószínűleg azért van, mert boldogtalan és frusztrált. Együttérzéssel türelmesek tudunk lenni azokkal is, akik zavaróan viselkednek, s elkerülhetjük azt, hogy túlreagáljuk a dolgokat.
A későbbiek során olyan fogalmakról esett szó, mint az átérző öröm, az elfogulatlanság, majd az öt megvilágosodott bölcsességet és a négy megvilágosodott aktivitást részletezte a tanító, úgy, ahogy azok a különböző női és férfitípusokban megnyilvánulnak.
Az előadás végén a résztvevők kérdéseket tettek fel, majd közös, vezetett meditáció következett.

Neumann Andrea

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!