ERDON Helyi hírek

2010.04.20. 08:56

Közös projektben vesznek részt

<p>Bihar megye - A Commenius Programnak köszönhetően közös kétéves projektben vesz részt az élesdi Alexandru Roman Műszaki Kollégium és a dombovári Apáczai Csere János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.</p>

A két évvel ezelőtt útjára indított projekt címe "Román népszokások és magyar hagyományok". A két intézményt összekötő kapocs a francia nyelv használata, mint közös kommunikációs eszköz. A Socrates Ügynökségen keresztül a romániai fél projektkoordonátorként 15 ezer euróból gazdálkodhat, a magyarországi partnerintézmény pedig 12 ezer euróból sáfárkodhat. Az együttműködés fő célja, hogy a résztvevők a 21. századi technológiát is kihasználva, a francia nyelvet használják az európai népek közötti kommunikációs eszközként. Ennek jegyében a dombovári Apáczai Csere János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium, valamint az élesdi Alexandru Roman Műszaki Kollégium kiválasztott diákjai közös tevékenységekben vesznek részt, megtanulják tolerálni a másságot, s ugyanakkor megismerik egymás kultúráját és hagyományait, népszokásait is.

Változatos programok

Legutóbb április 12-21. között találkoztak egymással személyesen is a román és magyar diákok, ugyanis a dombovári tanitézet növendékei látogatást tettek élesdi barátaiknál. Gazdag és változatos programok várták őket, többek közt kirándulások, szociális-kulturális intézményeknek a megtekintése, közös franciaórákon való részvétel, s természetesen számos szabadidős tevékenység, szórakozási lehetőség szerepelt a kinálatban. Meglepetésként a vendéglátók egy mini falumúzeumot is berendeztek, ahol magyar és román népviseleteket, hagyományos falusi használati tárgyakat állítottak ki. Az események csúcspontját az a folklórműsor jelentette, melynek keretében a fellépők a tájegységeikre jellemző népdalokat és néptáncokat adtak elő. Köszönetet jár érte a felkészítő tanároknak: Corina Lele Ionescunak, Maria Hubnernek, Szabó Róbertnek és Ardelean Angelának, illetve az Alexandru Roman Műszaki Kollégium vezetőségének: Liliana Antonescu igazgatónőnek és helyettesének, Tatiana Moţinak, valamint természetesen a diákoknak (Boroş Bianca, Ţepelea Andreea, Venter Cerasela, Miere Gabriela és Hoble Dan). Magyar oldalról Andikné Schmidt Mária, Markovits Magdolna, Koncsánszki Tünde és Löcze Andrea készítették fel a fiatalokat. A projekt lezárásaként brósura és honlapot is készül majd.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!