ERDON Helyi hírek

2010.04.16. 17:19

Kiterjesztik a Zöld ház programot

<p>Szatmár megye - A megújúló energiaforrások felhasználása nagyon fontos, emiatt a Zöld ház programot májusban újraindítják és az önkormányzatokon túl ebben az évben kiterjesztik a magánszemélyekre is.</p>

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter Szatmár megyei körútja alkalmával a megye polgármestereivel találkozott, ahol elmondta, rövid egyeztetés után sikerült megoldani a tasnádi vízhálózat-bővítés körül kialakult gondokat, mely tervet a Szatmár Megyei Településközi Vízellátás–fejlesztő Egyesület, az ADI dolgozott ki, ennek alapján sikerült deblokálni a vízgazdálkodási projektre szánt 103 millió lejt, mellyel a tasnádi vízhálózat vízhozamproblémáját sikerül majd megoldani. A vízhálózat és csatornabővítés még mindig jelentős problémát jelent Romániában, mondta el a tárcavezető, aki azt is nyilvánosságra hozta, hogy a környezetvédelmi minisztérium a 2007-2009-es időszakban 2,9 milliárd lej értékben írt alá vízhálózatbővítési egyezményt, úgy hogy csupán évi 230-250 millió lejes költségvetésük volt. Mindezek ismeretében a minisztérium nem tud újabb projekteket támogatni ezen területeken, de a Szatmár megyében (Alsószopor, Felsőszopor, Nántű és Dobra) elvégzett munkálatokat a lehetőségekhez mérten igyekeznek kifizetni. A Homoród községbeli polgármester, Ardelean Simion az elhangzottak után elmondta, az általa irányított községben most építik a vízhálózatot, így nem tudtak a csatornahálózat kibővítésére pályázni. A tárcavezető ekkor elmondta, hogy a kanalizálásra két héten belül elindítják a programot a Környezetvédelmi Operatív Program keretén belül. Borbély a találkozás akalmával ismertette a parkosításra, erdősítésre vonatkozó pályázati lehetőségeket, elmondva, megszüntetik a 100 százalékos finanszírozási projekteket, mivel ha ingyen kapnak az önkormányzatok nem kezelik eléggé felelősségteljesen a pályázatokat, így ezentúl átlagosan 80 százalékos támogatottságú projektek lesznek, így elérhetővé téve minden önkormányzatnak.

Zöld ház

A tárcavezető sajtótájékoztató keretén belül beszámolt arról, hogy ebben az esztendőben újra meghirdeti a környezetvédelmi minisztérium a Zöld ház programot, mely májusban indul, és az idén kiterjesztik magánszemélyekre is, nem csak az önkormányzatok pályázhatnak. A miniszter elszomorítónak találta, hogy a tavalyi esztendőben egyetlen megyénkbeli önkormányzat sem élt a megújuló energiaforrások felhasználását lehetővé tevő eszközök beszerzésére kiírt pályázati lehetőséggel. A megújúló energiaforrások felhasználása kapcsán Borbély László ellátogatott a vetési ipari parkba, ahol Andrei Danga napkollektor-üzemét tekintette meg. A tárcavezető látogatása során Mikolában villámlátogatás során megnézte az új sportcsarnokot és a nemrég átadott ANL-tömbházat, a Túr-menti Natura 2000-es területet, Krasznabélteken az épülőfélben levő termálfürdőt és Dobrán a csatornahálózatot vette szemügyre.

Újabb szeméttelep?

A polgármesterekkel való találkozása során egy szatmárnémeti lakos, Borneas Iosif elmondta, hogy a megyeközpontbeli Ion Luca Caragiale utcában egy második szeméttelep kialakulás van folyamatban, ugyanis az Andrux vállalat papír- és fémalkatrész lerakatra kapott engedélyt, azonban ott már pillepalackot is gyűjtenek, sőt a környéken mindenütt szemétkupacok díszelegnek. A panaszos elmondta, ők egy év leforgása alatt már öt-hat beadványt is leadtak az önkormányzatnak, a közegészségügyi hatóságnak és a környezetvédelmi ügynökségnek, de mindeddig senki nem tett semmit a kialakult helyzet megoldása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!