ERDON Helyi hírek

2010.04.08. 10:15

Katolikus hittanolimpia Váradon

<p>Nagyvárad - Április 7-9. között Nagyváradon rendezik meg az Országos Hittan Tantárgyolimpia döntőjét. A román tannyelvű görög és római katolikus iskolákba járó diákok vesznek részt a megmérettetésen.</p>

A Tanfelügyelőség és az Oktásügyi Minisztérium által első alkalommal megrendezett, román tannyelvű középiskolákba járó katolikus diákok számára kiírt hittanolimpia döntőjén közel 80, IX-XII. osztályos versenyző vesz részt, Románia tizenhárom megyéjéből, illetve Bukarestből. Az ünnepélyes megnyitóra szerda délután került sor, a nagyváradi Görög Katolikus Líceum dísztermében. Az egybegyűlteket Dorel Luca Bihar megyei főtanfelügyelő köszöntötte, aki azt kivánta a résztvevőknek, hogy érezzék jól magukat a Körös-parti városban. Meglátásában valamennyien nyertesek annak köszönhetően, hogy eljutottak a megmérettetés ezen szakaszáig, a díjkiosztás után pedig arra kell emlékezzenek, hogy milyen pozítiv tapasztalatokkal gazdagodtak. Dr. Gheorghe Carp alpolgármester úgy vélte: azok a fiatalok nevezte be a versenyre, akiknek kedvenc tantárgya a hittan, Váradnak pedig megtiszteltetést jelent, hogy házigazdája lehet a vetélkedőnek.

Visszanyerik hírnevüket

Cristea Andrei, a Görög Katolikus Líceum igazgatója örömének adott hangot, amiért a diákok a szaktárca által is támogatott keretek közt találkozhatnak és jobban megismerhetik egymást. Exc. Virgil Bercea görög katolikus püspök, a versenybizottság elnöke szerint az olimpiász is azt bizonyítja, hogy a felekezeti iskolák lassan régi fényükben kezdenek tündökölni. Arra emlékeztetett: az 1948-ban államosított belényesi Görög Katolikus Teológiai Középiskola végzősei közül tíz akadémikus még életben van, és azt kivánta a jelenlevőknek, hogy ők is hasonló karriert fussanak be szakmai életükben. Florin Negruţiu szakinspektor, ortodox pap a programokat ismertette, melyből az derült ki, hogy a díjkiosztó gálát péntek délelőtt fél 12 órakor tartják ugyanezen helyszínen.

A nyitóünnepség második részében a nagyváradi Görög Katolikus Líceum néhány tehetséges növendéke lépett színpadra. Bizonyítási lehetőséget kapott a Fiat Lux kamarakórus és felcsendült Mihai Eminescu Pe lîngă plopii fără soţ című költeménye hegedű- és zongorakisérettel. Egy kislány, Rézműves Katalin, Sarah Brightman zenéjére balettezett, majd egy páros társasági táncokat mutatott be, végül pedig bihari román népzenével zárult az összejövetel.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!