ERDON Helyi hírek

2010.04.16. 11:56

Illegális hulladékátvitel a határon

<p>Bihar megye - Több olyan esetről számoltak be a Bihar megyei Határrendészek, amikor hulladékokat, illetve újrahasznosítható anyagokat próbáltak egyesek illegálisan átvinni a határon.</p>

Miután tavaly szeptemberben együttműködési egyezményt írtak alá, március 23-án közös ellenőrzésen vettek részt a Bihar megyei Határrendészek, valamint a Környezetvédelmi Felügyelőség képviselői. Ennek, valamint további ellenőrzések eredményeiről számoltak be a pénteki sjtótájékoztatón, melyen a két intézmény vezetője mellett jelen voltak a pénzügyőrség, valamint a rendőrség képviselői is.

A délelőtt 11 órától délután hatóráig tartó, Borsnál, valamint Ártándnál zajló akción magyarországi határrendészek és környezetvédelmi felügyelők is részt vettek. 288 teherszállítót és mintegy 800 dokumentumot ellenőriztek. 45 esetben merült fel az illegális hulladékszállítás gyanúja, s két esetben igazolódott be. Az eyik esetben „csak” kartont próbáltakillegálisan Magyarországra szállíani, a második esetben 26 tonna veszélyes hulladékot akartak behozni egy országba illegálisan; egy hazai cementgyár hasznosította volna az olaszországi hőerőműből származó szállóhamut.

Ezt megelőzően is több hasonló esetre volt példa. Nemrég például 20 ezer kilogrammnyi használt elemből álló szállítmányt akartak behozni az országba.A legfrissebb esetek pedig a következők: szintén közös ellenőrzések során, melyeken a pénzügyőrség is részt vett, április 12-én a hatérredészek 21.640 kilogramm rezet foglaltak le. A szállímány a temesvári Laminat Kft.-től származott, amely egy hamburgi cégnek küldte volna a csaknem 100 ezer euró értékű rezet. Nemcsak a szállítmány engedélyeztetéséhez szükséges iratok hiányoztak, a cég székhelye sem azon a címen volt, amelyen az iratok szerint kellett volna lennie. A Kft.-t 25 ezer RON-ra bírságolták.

Szintén 25 ezer RON bírságot kapott a marosvásárhelyi Sabin Kft., amely 9,3 tonna alumíniumot, valamint 5,5 tonna bronzot szállíttatott volna Szlovákiába, hiányos iratokkal. 100 ezer RON pénzbírságot állapítottak meg szintén április 12-én a nagyváradi Amur System Com Kft. számára, amelynek alkalmazottai több mint négy tonna rézkábelről égették le a műanyagot, amikor tetten érték őket a sonkolyosi rendőrök. A rendőrök, a pénzügyőrök, valamint a környezetvédelmi felügyelők kimentek a cég Plantelor u. 2. sz. alatti székhelyére, ahol további törvénytelenségekre derült fény. A cég emberei ráadásul már máskor is összetűzésbe kerültek a törvénnyel. Călin Mocan, a Bihar megyei Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője az autóroncsok átvételével foglalkozó Bihar megyei cégek ellenőrzéséről is beszámolt. Elmondta: a 13 vállalat közül ötnél találtak különféle szabálytalanságokat, s összesen 33.500 lej bírságot szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!