ERDON Helyi hírek

2010.04.18. 16:51

Hatvan éves hűség ünnepe

<p>Nagyvárad - Vasárnap Soeur Marie de la Trinite Hubert megbízott orsolyita főnöknő a megszentelt szerzetesi élet hatvan éves jubileumát ünnepelte a Szent Orsolya Rend Római Uniójának tagjaként.</p>

Ez alkalomból hálaadó szentmisét tartottak a nagyváradi Fő utcai Szent Anna zárdatemplomban, melyet Exc. Böcskei László megyés püspök mutatott be. Az ünneplőket Kolozsvári István zárdalelkész köszöntötte nagy szeretettel. Egy húsvéti gondolattal azon meggyőződésének adott hangot, hogy ezt az ünnepnapot is az Úristen adta. Név szerint is üdvözölte az egyházmegye főpásztorát, kiemelve azt, hogy milyen nagy figyelmet fordít az ifjúság nevelésére és a papi hivatásra, mely megitélésében egy életre szóló feladatot, kereszthordozást jelent. A házigazda tisztelendő ugyanakkor arra is utalt, hogy közeleg XVI. Benedek pápa egyházfővé választásának ötödik évfordulója.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László egy igen kifejező összehasonlítással élve arra hívta fel a figyelmet: mekkora különbség van az izlandi vulkánkitörés okozta veszélyes felhő, illetve a Szentatyát támadó emberi gonoszság és rosszaság lelkeket beborító sötétsége és a hatvan éves szerzetesi jubileumát ünneplő Marie de la Trinite Hubert orsolyita főnöknő lelki szépsége, tisztasága, hűsége és áldozatkészsége között.

Húsvéti ébredés

Az evangélium Szent János könyvéből szólt. Szentbeszédében a megyés püspök a húsvét utáni időszakra utalva a húsvéti ébredés fontosságát hangsúlyozta ki, mely meghozta a tanítványok számára a tisztánlátást, elvezette őket arra, hogy Isten került első helyre az életükben. Őhozzájuk hasonlóan a szerzetesnő is kiemelkedett a megszokottból, s a rendkivüliséget választotta annak érdekében, hogy szolgálni tudja Krisztust. "Az Úrral való találkozás új fejezetet nyitott az apostolok, s a nővér életében is. Engedték, hogy az élő Krisztus velük járjon az útjukon, a húsvéti ébredés határozta meg egész életüket. Ezt továbbították a világnak, vagyis azt, hogy a krisztusi élet nem egy elérhetetlen vágyálom, hanem valóság, ajándék és lehetőség, mely magában hordozza a rendkivüliséget", hangsúlyozta a főpásztor.

A szentáldozás után az egyházi szokásoknak megfelelően Marie de la Trinite Huber megújította fogadalmát, majd köszönetet mondott a jelenlevőknek, s bemutatta rendtársait. Exc. Böcskei László egy emléklapot ajándékozott az ünnepeltnek, áldozatos munkájának elismeréseképpen. 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!