ERDON Helyi hírek

2010.04.13. 10:56

Elemi iskolai osztályokat vonnak össze

<p>Bihar megye - Bihar megyében 52 elemi iskolai oktatói tevékenységet kénytelenek szűkíteni a csökkenő gyereklétszám és az iskolák fenntartási költségeinek csökkentése érdekében.</p>

Az 52 oktatói munkaegység összevonására vidéken főleg azért van szükség, mert nagyon lecsökkent a gyereklétszám, fogalmazott Dorel Luca, Bihar megyei főtanfelügyelő, Nagyváradon pedig a költségcsökkentés áll az összevonások hátterében. „Vannak osztályok, amelyek 12-15 gyerekkel kezdték meg tevékenységüket. Ezeket az osztályokat be sem kellett volna indítani, de csak most fedeztük fel ezt a helyzetet”, fogalmazott Luca, hozzátéve, hogy minden évben kénytelenek ilyenfajta összevonást végrehajtani, és ahogy az elmúlt években, úgy az idén sem marad egyetlen tanító sem munka nélkül.

Lucatól megtudtuk, hogy a tevékenységszűkítés magyar tannyelvű osztályokat érint Borson, Hegyközcsatárban, Biharfélegyházán, Érsemjénben, Tamásiban, Mezőtelkiben, Pósalakán, Pusztaújlakon és Réven, Nagyváradon pedig 1. számú kisegítő iskolában, a Schiller, a George Cosbuc, a Dacia, az Alexandru Roman iskolákban. Luca hozzátette, hogy az általános, és a középiskolákban is oktatói tevékenységcsökkentésre kényszerülenek, többek között azért, mert több középiskolában megszűnik a képzőművészeti és zeneoktatás, valamint az ún. műhelyóra. A híresztelések ellenére az idén is lesz versenyvizsga tanári, tanítói helyekre. Mintegy 400 hely van, ezekre először a tevékenységcsökkentés miatt érintett tanítókat, tanárokat helyezik el, és a fennmaradó helyekre lehet majd versenyvizsgázni július 14-én - tudatta Luca.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!