ERDON Helyi hírek

2010.04.26. 12:11

Egy fogoly levele

<p>Nagyvárad - Több mint hatvan évvel ezelőtt írták azt a levélkét, melyet a minap találtak meg a Nagyváradi Vár H szárnyának felújítása alkalmából az ott dolgozó munkások.</p>

A megsárgult cédulán, melyet újságpapírba csomagolt és a vakolat mögé rejtett el a levél írója, a következő német nyelven írt szöveg áll: Andreas Diettrichnek hívnak, 1905 május 5-én születtem Temesvár mellett, Nagyzsámon. 1947 március 20 és augusztus 21-e között voltam bezárva itt. 42 éves vagyok és német nemzetiségű. Ebben a lágerben dolgoztam.

Az újságírók a vár felújítását bemutató sajtótájékoztató alkalmából tekinthették meg a levelet, mellyel kapcsolatban Biró Rozália alpolgármester azt nyilatkozta: megpróbálják felvenni a kapcsolatot a levélíró családtagjaival, akik talán nem is tudják, mi lett a férfi sorsa, a későbbiekben pedig kiállítják a levelet a tervezett vármúzeumban.

Amint Dumitru Noane várgondnok elmondta, 1945-től a várban egy láger működött, melyet az oroszok alakítottak ki. Átmenetileg itt tartották a német hadifoglyokat, később pedig átvették a románok, akik politikai elítélteket hoztak a várba. Előbbieket Szibériába, utóbbiakat pedig többek között Máramarosszigetre deportálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!