ERDON Helyi hírek

2010.04.25. 13:09

Célra igazító jegyzetek

<p>Nagyvárad - Április 25-én református ünnepi istentisztelettel és könyvbemutatóval elkezdődött a XIX. Festum Varadinum rendezvénysorozat. A várad-újvárosi kéttornyú templomban Csűry István püspök kötetét ismertették.</p>

A nagyvárad-újvárosi református templomban lezajlott istentisztelettel vasárnap délelőtt elkezdődött a XIX. Festum Varadinum rendezvénysorozat. Az ünnepi eseményt mások mellett megtisztelte jelenlétével Böcskei László római katolikus megyés püspök, Mátyás Attila evangélikus-lutheránus esperes, Biró Rozália váradi alpolgármester, Muraközi István berettyóújfalui alpolgármester, Pető Csilla parlamenti képviselő, dr. Sarkady Zsolt alprefektus, dr. Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke és Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és EmlékhelyTársaság (PBMET) vezetője. Isten igéjét dr. Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdette, Ésaiás próféta könyve 55. része alapján. A szószéki beszédet egy sajnálatos közjáték szakította félbe: egy idős atyafi rosszul lett, a mentőknek kellett elszállítaniuk őt.

Segítenek az útkeresésben

Az istentiszteletet követően Fábián Tibor, a Harangszó főszerkesztője mutatta be Csűry István királyhágómelléki református püspök Célra igazító jegyzetek című könyvét. Az ismertetőből kiderült: a kötet azoknak az írásoknak a szűkebb keresztmetszete, melyeket az egyházfő a prédikációkra készülve vetett papírra az évek folyamán. Választ próbál adni azokra a kérdésekre, vívódásokra vagy aggodalmakra, melyek a 21. század emberét is foglalkoztatják különböző élethelyzetekben, mert szellemi gúzsba kötnek bennünket. Úgymond segítenek a helyes útkeresésben. A kiadvány ugyanakkor arról tanúskodik: a modern kor rohanó emberének is szüksége van Istenre, mert az Úr nem csupán kétszáz vagy ötszáz évvel ezelőtt, hanem napjaink is "tartani tudja a ritmust". A kötet másik erőssége a hitelesség: úgy tünik, mintha a szerző valósággal beszélgetne az olvasóval, nem veszi őt félvállról, hanem egy lelki gondozó közvetlenségével szól hozzá.

Csűry István elmondta: először nem gondolt arra, hogy könyvet adjon ki az írásairól, mert úgy vélte: ezek egyetlen alkalomra vonatkoznak. Maga is meglepődött azon, hogy milyen időszerűek most is. A folytatás lehetősége sincs kizárva, hiszen még számos hang-, illetve írott anyag áll a rendelkezésére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!