ERDON Helyi hírek

2010.04.12. 16:48

Befektetőnek nyoma sincs Mezőteremen

<p>Szatmár megye - Abból gazdálkodnak, amijük van, hiszen sem hazai, sem külföldi befektetőre egyelőre nincs kilátás, nyilatkozta lapunknak <strong>Schwegler Árpád, Mezőterem</strong> alpolgármestere. A községnap megrendezése is kérdéses.</p>

"Nem vagyunk elkeseredettek, hiszen mindent, ami módunkban áll, megteszünk a község és a hozzá tartozó Vezend és Portelek fejlesztése céljából" – nyilatkozta kérdésünkre Schwegler Árpád, Mezőterem alpolgármestere. Az idei költségvetésből a járulékos költségekre, valamint a közalkalmazottak fizetésére futja, arra meg is van az elkülönített összeg, azonban vannak olyan kiadások, melyeket nem is foglaltak bele az idei költségvetés-leosztásba. A község földrajzi elhelyezkedése, infrastrukturális felszereltsége nem teszi vonzóvá a befektetőknek. Schwegler hozzátette, volt két nagykárolyi vállalkozó, akik pályázati pénzből szerettek volna egy tyúkfarmot, illetve egy kertészeti céget indítani, azonban ez végül mégsem valósult meg.

"Várakozó állásponton vagyunk például az idei Mezőterem Napja rendezvény megszervezésével kapcsolatban is. Ami biztos, hogy az önkormányzatnak nem lesz kerete arra, hogy megszervezze. Korai ennek a témának a boncolgatása egyelőre, mivel csak annyi biztos, hogy nincs a kasszában annyi pénz, hogy erre jusson. Az ideális az lenne, hogy találjunk szponzorokat, akik finanszíroznák a községnap megszervezését. Úgy lehetne megfelelő fellépőről is gondoskodni. Amennyiben mégis megszervezzük, akkor azt valamilyen zárt téren szeretnénk. Az elmúlt évek hagyományaival szakítanánk, mivel eddig a község központjában szerveztük az eseményt, de az túl sok bonyodalommal járt. Le kellett zárni az utat, elterelni a forgalmat a programok idejére. A színpad bérlése is sokba kerül, annak ellenére, hogy igyekeztünk mindig ideális opciót választani és tényleg a minimálisra leszorítani a kiadásokat. Szóval várakozó állásponton vagyunk, megnézzük mihez kezdenek a környező települések önkormányzatai, szerveznek-e valamit, s ha igen, hogyan, milyen formában. Egyelőre azonban bizonytalan a községnap megszervezésének kérdése"– fejtette ki az alpolgármester.

Kulturális élet

A községben több tánccsoport is működik, nyilatkozta az alpolgármester. A magyar tánccsoport, néha német tánccsoport is próbál, igaz, ez utóbbi csak időszakosan. Mivel romák is lakják szépszámmal Mezőteremet, nekik is van egy tánccsoportjuk, mellyel szintén próbálnak időközönként. A romák az elmúlt hétvégén a községben is megünnepelték a Romák Nemzetközi Napját. "A roma közösség igencsak népes a községben, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a jelenlétüket. Ezért megpróbálunk lehetőségeinkhez mérten részt venni a szociális felzárkóztatásukban is" – tette hozzá Schwegler Árpád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!