ERDON Helyi hírek

2010.04.21. 13:07

A Nyócker rendezője Váradon

<p>Nagyvárad - Gauder Áron, a nagysikerű Nyócker animáció rendezője tartott előadást a Képzőművészeti Tanszék meghívására szerda délelőtt a Partiumi Egyetemi Napok keretében. Ebből az alkalomból zsúfolásig megtelt az egyetem Bartók terme.</p>

A Budapestről érkezett előadó az egyéni hangot megütő Nyócker készítési folyamatáról számolt be a hallgatóknak. 2004-ben - amikor a budapesti "dzsungelben", azaz a nyolcadik kerületben játszódó animáció készült - főleg a rövidfilmek uralták a magyar filmgyártást. Novák Erikkel, a Nyócker producerével együtt hittek abban, hogy az egész estés filmekre is van igény Magyarországon, így vágtak bele a mozifilm elkészítésébe. Még el sem készült a végleges forgatókönyv, amikor nekifogtak a gyártáshoz. Ez nem volt szerencsés elképzelés, ugyanis a legtöbb kritikát a forgatókönyv miatt kapta az animáció - hangzott el.

Különböző pályázatok segítségével sikerült elkészíteni határidőre a filmet, a munka java azonban ezután következett, ugyanis el kellett juttatni a filmet a közönséghez. Először csak a magyar piacra fókuszáltak, majd látván, hogy a németeknél is sikere van a Nyóckernek végül egész Európában, sőt Amerikában is bemutatták. Ezzel kapcsolatosan a rendező elmondta azt is, hogy sok esetben "átverték" őket a külföldi forgalmazók, akik kelet-európai filmek forgalmazására pályázati pénzeket nyertek, végül viszont csak néhányszor vetítették ezeket le. A hallgatóság végül kérdéseket intézhetett a rendezőhöz, aki készségesen válaszolt ezekre.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!