ERDON Helyi hírek

2010.04.18. 15:05

A deportáltakra emlékeztek

<p>Bihar megye - A hatvanöt évvel ezelőtt Romániából a Szovjetúnióba deportált német nemzetiségű áldozatokra emlékeztek vasárnap délelőtt a nagyváradi Szent Mária római-katolikus templomban.</p>

A Német Demokrata Fórumnagyváradi szervezetének kezdeményezésére megszervezett ökumenikus istentiszteleten a misét Mârţ Mihai plébános cerebrálta, igét hirdetett Csabay Árpád evangélikus lelkész. Mind a liturgia, mind az igehírdetés német nyelven folyt. A megemlékezés során Helene Voda a Német Demokratas Fórumnagyváradi elnöke elmondta: meg lehet bocsátani, de elfelejteni nem lehet azt a hatvanöt évvel ezelőtt történt tragikus eseményt, amikor a német nemzetiségű, vagy éppen csak németes hangzású névvel rendelkező embereket a Szovjetúnióba deportálták, ahol öt évig kényszremunkát végeztek. A statisztikák szerint Romániából 75-80 ezer embert vittek a kommunista birodalomba, közülük 546 személyt Bihar megyéből szállítottak el. A bihariak közül 116-an ott haltak meg a lágerekkben, a rossz munka- és életörülmények, az éhség, a megfeszített munkatempó, a rendkívül kezdetleges egészségügyi ellátás miatt. Öt évet töltöttek el a munkaszolgálatosok embertelen körülmények között. Az onnan visszatértek közül ma még 57 személy él, tudatta a megjelent megemlékezőkkel Helene Voda. Az egyházi liturgia végén felolvasták azoknak a volt munkaszolgálatosoknak a neveit, akik az elmúlt időszakban húnytak el.

 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!