ERDON Helyi hírek

2010.03.02. 07:58

Tökéletesen egészségesek a tojások

<p>Szatmár megye - A Vier Pfoten nevű alapítvány által közzétett felmérés szakemberek szerint valótlan: sem a 2-es, sem a 3-as kódjelzéssel ellátott tojások nem ártalmasak az egészségre. Bátran fogyaszthatjuk őket.</p>

Romániában már az európai uniós előírások szerint működnek a tyúkfarmok, így az ott előállított tojás is megfelel minden uniós elvárásnak, amelyek elég szigorúak. Hét-nyolc éve már nem kezeljük a tojó tyúkokat antibiotikumokkal, és az összes szükséges oltást is 18 hetes koruk előtt kapják meg – hangsúlyozta Antal István,  állattenyésztő szakember, aki az Erdély Online-on megjelent „stresszes tojásokról” szóló cikkel kapcsolatban érezte fontosnak a kiegészítést. „Stressz hatására azzal válaszolnak az állatok, hogy leállítják a szaporodást. Tyúkoknál a szaporodás a tojáshoz kötött, tehát ha stresszesek lennének, akkor nem tojnának” – mutatott rá egy alapigazságra Antal István. A tojás előállítására szakosodott farmokon azonban a tyúkok, amelyeket a megfelelő genetikai hátterű egyedekből választanak ki szelekcióval,  kb. 310 tojást adnak évente, szemben a baromfiudvarban megszokott kapirgáló társaikkal, amelyek mindössze 80-90 tojást képesek tojni.
A tojások négyes osztályozása valóban megvan, de sem a kettes, sem a hármas nem egészségkárosító hatású. A 0-ás tojást a hagyományos, természetes módon tartott tyúkok tojják. Szabadon tartott állományról van szó. Ezeknek a tyúkoknak a tojása szakértők szerint bolti áron 2-3 lejbe kerülne, tehát igen kevesen tudnák kifizetni. Hátránya ennek a tartásnak, hogy az állomány ki van téve fokozott stressz hatásnak: hőmérséklet ingadozás, külső tényezők (kutya, ragadozó madarak, hangos zaj stb.). Az 1-es besorolásba eső tojás szintén szabad tartásban lévő állományból származik, napfényhez jutnak hozzá, és megfelelő takarmányhoz. A 2-es és a 3-as jelzésű tojások már mesterséges körülmények között tartott tyúkoktól származnak. A kettő között azonban akadnak jelentős különbségek. A 2-es kódjelzésűeknél 5-6 tyúk osztozik egy négyzetméternyi területen  szabad tartásban (nem ketrecben) , mesterséges fény mellett természetes alapanyagokkal táplálják őket. Hátránya azonban ennek, hogy szennyeződnek és sérülhetnek is a tojások, mivel a tyúkok mozgástere nagyobb. Az előállítási költség nagyobb, mint a 3-asnál, mivel nem lehet elérni tyúkonként az évi 310 tojást, csak 250-280 darabot. A 3-as, veszélyesnek kimondott tojások olyan állománytól származnak, amelyeket teljesen mesterséges körülmények között tartják. Ezt leszámítva azonban a fényviszonyok, a ventiláció, a hőmérséklet, valamint a takarmányozás is ellenőrzött.

Költséghatékonyság

A batériás tartás célja kimondottan csak az előállítási költségek csökkentése, azért, hogy a tojás, mint biológiailag igen fontos, vitaminokban és fehérjében igen gazdag élelmiszer, olcsón kerülhessen a fogyasztók asztalára. Az igazi szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy  bármilyen számmal bélyegzett tojás nyugodtan fogyasztható bármilyen korosztály által, így a gyerekek által is. A bélyegzés kimondottan csak a fogyasztók korrekt informálását szolgálja.
Tartási feltételek
A takarmányozás alapja  az állattenyésztésben  megszokott növényi eredetű, gabona (búza, kukorica), fehérje (olajipari melléktermék, napraforgó, szója), energiahordozó (étolaj), ásványi anyagok (kőpor), valamint aminósavak, nyomelemek és   akár emberi fogyasztásra is alkalmas vitaminok vannak. Ezek a takarmányok egyáltalán nem tartalmaznak hormonkészítményeket, antibiotikumokat,vagy az egészségre ártalmas egyéb anyagokat! A ketreces tartásnál az állattenyésztők igyekeznek a tyúkoknak a lehető legjobb tartási körülményeket (hőmérséklet, ventiláció, napi 16 órás megvilágítás és a pihenéshez szükséges 8 óra sötétség) és a szervezet életfeltételeihez és a termeléshez szükséges megfelelő minőségű takarmányt biztosítani. Enélkül a tyúkok egyszerűen nem tojnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!