ERDON Helyi hírek

2010.03.31. 08:04

Szatmár megyéből egyedül az Avasfelsőfalui Városi Kórház élt a fejlesztési lehetőséggel

<p>Szatmár megye - Csaknem 2,9 millió lejes befektetés valósulhat meg a Regionális Operatív Program keretein belül. Ebből a pénzből az Avasfelsőfalui Városi Kórház ambuláns részlegét csaknem teljes egészében modernizálják.</p>

Az Avasfelsőfalui Városi Kórház vezetőségét nem érheti az a vád, hogy veszni hagynak egy olyan lehetőséget, amely során előteremthető önrész segítségével komoly fejlődést érhetnek el. A Regionális Operatív Programok célja éppen az, hogy az elmaradott régiók gazdasági növekedését felgyorsítsa, a 3. prioritási tengely egyik alaprogramja pedig az adott régió egészségügyi infrastruktúrájának javítását és modernizációját célozza. A ROP 2007-2013 időszakra érvényes kiírásának egyik biztos befutója az avasi kórház, amelynek ambulanciáját fogják teljes egészében felújítani és a szükséges modern vizsgálati eszközökkel és berendezésekkel ellátni. A teljes beruházás 2 854 267 lej, amelynek kisebb részét a felújítási munkálatok, nagyobbik részét pedig a felszerelések megvásárlása teszi ki. Az ambulancia a kórház új épületében található, és az öt emeletnyi magasságot (szuterén, földszint és három emelet) magába foglaló egységnek most azonban csak egy részét újítják, fel, de a munkálatok így is 14 hónapot vesznek majd igénybe. Ebbe beletartoznak az ott található családorvosi rendelők is.

Akadálymentesítés

Az Északnyugati Fejlesztési Régió egyetlen módosítást eszközölt a projektben, nevezetesen azt, hogy az orvosi rendelők megközelíthetőségét oldják meg fogyatékkal élő személyek számára is. Ez a módosítás 170 ezer lejjel növelte a befektetés mértékét, mivel olyan műszaki megoldásokat kell majd alkalmazni, amelyek lehetővé teszik az akadálymentes közlekedést mozgássérültek számára is. Csehi Árpád megyei tanácselnök a hétfői ülésen külön gratulált az igazgatónőnek, hiszen ez a pályázati lehetőség mindegyik egészségügyi intézmény előtt nyitott volt, de egyedül a Mitrut Diana által menedzselt kórház élt a kínálkozó lehetőséggel.

Látogatás

„Az ADR bizottsága azért járt a kórházban, hogy felmérje, megfelel-e a valóság a projektben leírtaknak. Fotókat készítettek, azután konzultáltak a megyei tanácstól azokkal, akik a pályázat készítésében segédkeztek” - tudtuk meg Mitrut Diana, menedzsertől, aki reméli, hogy mindent rendben találtak, és akkor aláírhatják a finanszírozási szerződést. Ez a fejlesztés szükséges ahhoz, hogy Szatmár megye egy igen nagy területét kiszolgáló kórház ambuláns részlege ne csak szakmailag, de diagnosztikai és gyógyászati felszerelésekben is megfeleljen az elvárásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!