ERDON Helyi hírek

2010.03.22. 09:11

Orgonakoncert a várad-szőlősi római katólikus templomban

<p>Bihar megye - Vasárnap este a várad-szőlősi római katólikus templomban Johann Sebastian Bach születésének 325. évfordulója alkalmából szerveztek koncertet.</p>

Orgonán játszott Kristófi János, közreműködött Leopold Altfater Ottilia (szoprán). A hangverseny a talán legismertebb Bach kompozícióval, az 565-ös jegyzékszámú d-moll tokkáta és fúgával kezdődött, hogy e lendületes, mai szóval élve slágerdarab a meditatív, vallási áhitattal átítatott művek vegyék át a főszerepet az esten. Ezek közül az első volt a sorban a 721. jegyzékszámú orgonakorál, és felcsendült a 639. számú orgonakorál is. Elhangzott két részlet a Máté passióból, Altfater Ottilia szép szopránelőadásában és Kristófi Jánosnak e művek hangulatához illő orgonakíséretében (Blute nur, du liebes Herz és Aus liebe, will mein Heiland streben). Az est második részében a Klavierübung sorozatból adott elő néhányat Kristófi János orgonaművész. A műsort az e-moll Duetto I. (BWV. 802) és az Esz-dúr fúga (BWV. 552) zárta. A művészek előadásukkal méltóképpen emlékeztek meg a zenetörténet egyik legnagyobb alakjának születési évfordulójára, és figyelemreméltó, pozitív jel az, hogy a kis római-katólikus templomba szép számban látogattak el a bachi muzsikára vágyó zenehallgatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!